Maagpijn is vaak het gevolg van een ontsteking van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm. Als er zure maaginhoud met de ontsteking in contact komt, geeft dit pijn. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan er uiteindelijk een zweer in de maag of de twaalfvingerige darm ontstaan.
Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress. Soms is er iets anders, bijvoorbeeld een maagbacterie of maagzweer. De huisarts onderzoekt of u de maagbacterie heeft.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Met een kijkonderzoek (gastroscopie) wordt gekeken of u een maagzweer heeft en waar die precies zit.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Maagpijn kan diverse oorzaken hebben. Maagpijn kan bijvoorbeeld ontstaan bij darmklachten. Soms wijst maagpijn op een onderliggende aandoening, maar dat is lang niet altijd het geval. Maagpijn kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door voeding.
Wanneer er bij onderzoek geen afwijkingen worden gevonden voor maagklachten spreekt men van functionele maagklachten. Ongeveer een op de vier mensen in Nederland heeft wel eens last van de maag. De oorzaak is dan vaak brandend maagzuur (reflux) of bijvoorbeeld een maagzweer.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Lief voor je darmen
Bananen zijn rijk aan elektrolyten, zoals kalium. Deze elektrolyten verlies je bij het zweten, maar ook bij gastro-intestinale klachten, zoals diarree of braken. Dat is vaak de reden waarom bananen vaak worden aangeraden als je last hebt van buikloop.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Oorzaken Een maagontsteking is een ontsteking aan het maagslijmvlies. Het wordt ook wel gastritis genoemd. Deze kan acuut of chronisch zijn. Een maagontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie (Helicobacter pylori), maar wordt ook veroorzaakt door overmatig alcohol gebruik, pijnstillers en andere medicijnen.
Om de diagnose te stellen kan de MDL-arts een aantal onderzoeken aanvragen, zoals een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek of een gastroscopie. Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist.
Maagpijn kan bijvoorbeeld gepaard gaan met een brandend gevoel achter het borstbeen en misselijkheid. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug, de schouderbladen en de hals. In sommige gevallen neemt de pijn toe bij een hongergevoel en kan iets eten de maagpijn verminderen.
IS RENNIE EEN MAAGZUURREMMER OF EEN MAAGZUURBINDER? Je hebt er misschien wel eens over gehoord: je hebt maagzuurremmers, de zogenaamde H2 blokkers en proptonpompremmers (PPIs), en maagzuurbinders. Rennie is een maagzuurbinder met een lokale werking, direct en alleen in de maag. Rennie wordt niet opgenomen in het bloed.
Maagzuurremmers, proton pomp inhibitor (PPI), zijn een van de meest voorgeschreven medicijnen. PPIs remmen de aanmaak van het maagzuur en zijn het meest effectieve medicijn tegen zuurbranden.
Omeprazol (de capsule) is over het algemeen het goedkoopst en heeft daarom de voorkeur. Volgens Ephor heeft pantoprazol een minder groot interactiepotentieel en heeft daarom voorkeur bij ouderen. Ook ter preventie van NSAID gerelateerde ulcera is pantoprazol effectief [2].
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.