Je kan al vanaf één week na de conceptie heel vermoeid worden. Het is één van de eerste zwangerschapskwaaltjes. Dit komt door de hormonale veranderingen, andere zwangerschapskwaaltjes, slechte nachtrust door emoties, veel aan je hoofd hebben, en het feit dat er een klein mensje in je buik groeit.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.
Je voelt alsof je lichaam je zelfs verplicht om te rusten en kan het zijn dat je nergens meer energie voor hebt. Aan de andere kant komt het ook voor dat je de hele zwangerschap moe bent of juist negen maanden lang boordevol energie zit.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap, bijna iedere zwangere heeft ermee te maken. Vooral in de - en in de laatste weken van de zwangerschap. Normaal gesproken ga je je beter voelen rond de 14 weken.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Wanneer je net zwanger bent, voel je je vaak licht in je hoofd en heb je soms last van duizelingen. Dat zit zo: je lichaam bevat het hormoon progesteron, ook voor je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam nog meer van dit hormoon aan.
Tijdens het vroegste deel van de luteale fase, zal de vrouw geen zwangerschapssymptomen ervaren. Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren.
De eigenlijke bevruchting vindt plaats wanneer de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten in één van de eileiders. De bevruchte eicel begint zich meteen te delen, zodat meer cellen ontstaan. Dit zogenoemde embryo gaat vanuit de eileider naar de baarmoeder. Na enige dagen vindt daar de innesteling plaats.
Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken. Roken en drugs hebben ook een negatieve impact op de doorbloeding, dus zorg dat zowel jij als je partner hiermee gestopt zijn.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
De innestelingsbloeding is een paar dagen na de innesteling van de bevruchte eicel. De eicel nestelt zich in de baarmoederwand, tussen de zes en twaalf dagen na je ovulatie. Wanneer je in deze periode een bloeding krijgt, is de kans groot dat het om een innestelingsbloeding gaat.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
– Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. – Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Als het baarmoederslijmvlies voldoende dik is, kan de eicel innestelen. Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie.
85-90% van alle stellen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger! De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het ongeveer de helft van alle bevruchte eicellen lukt om zich in te nestelen. Het moment van innesteling van de eicel ligt rond de negen dagen na je eisprong.
Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf.
En die onderzoeken schetsen een vrij consistent beeld. Van alle embryo's die zich innestelen, sterft één op de vijf zo snel dat een vrouw op het moment dat ze haar ongesteldheid verwacht ook echt ongesteld wordt en dus nooit te weten komt dat ze zwanger is geweest.