Een nachtje doorhalen zorgt voor een hormonale disbalans en eentje waar je maag niet heel gelukkig van wordt. De balans tussen leptine en ghreline raakt verstoord en laten dat nu net de hormonen zijn die je gevoel van honger en verzadiging beïnvloeden. Het resultaat: je hebt sneller honger na een nacht niet slapen.
Een nacht doorhalen maakt je minder scherp
Vanuit dit oogpunt raden wij je dus af om een nacht slapen over te slaan. Het concentratievermogen zal ook afnemen naarmate je langer wakker bent. Een nacht overslaan om door te werken aan je verslag, lijkt wellicht efficiënt maar het heeft ook nadelige gevolgen.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Je lichaam slaat zijn herstelperiode over.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.
Goed nieuws voor feestbeesten. Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt.
Die periode is namelijk lang genoeg om van de voordelen te genieten, maar kort genoeg om traagheid en verwarring na het slapen, ook wel slaapinertie of slaapmatheid genoemd, te voorkomen. Korte middagdutjes als de siësta lijken ons te helpen fit en fris te blijven.
Doe rustig aan op de momenten dat je echt even geen energie hebt. Loop een rondje, ga even liggen, of zitten en (dag)droom lekker weg. Blijf niet langer dan normaal in bed liggen en doe wat je altijd doet. Maak een ommetje of ga fietsen en eet voedzame maaltijden.
Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal.
Factcheck. Jezelf wakker houden als je aan slapeloosheid lijdt, kan je slaap op termijn verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Je moet de slaapbeperking combineren met een goede slaaphygiëne en minstens 5 uur in bed doorbrengen.
Onderzoek toont aan dat wanneer je te weinig slaapt, dat invloed heeft in de mate waarin je honger hebt. Bij slaaptekort is er een grote kans dat je behoefte hebt aan meer en vettig eten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt dat al na één nacht geen of weinig slaap, iemands BMI kan stijgen.
Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk. Er is gelukkig wel een mogelijkheid om de verloren uurtjes later weer in te halen. Er zit namelijk geen verschil in gezondheid tussen mensen die 's weekends bijslapen en mensen die elke nacht minstens zes à zeven uur slapen.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Je geheugen krijgt het te verduren
Tijdens het slapen worden je korte termijn herinneringen verplaatst naar je lange termijngeheugen. Als je de hele nacht doorhaalt, wordt dit proces verstoord en zal het meer moeite kosten om herinneringen op te roepen.
Hoelang kan een gemiddeld mens zonder slaap? Gardner bleef 264 uur wakker en had last van stemmingswisselingen, geheugenverlies, hallucinaties en verlies van coördinatie. Wie probeert wakker te blijven, houdt dit normaal gesproken 36 uur vol.
Advies. Slaapspecialisten adviseren volwassenen minimaal 8 uur slaap per nacht. Deze aanbeveling is gebaseerd op onderzoek dat is gedaan door psychiater Thomas Wehr, die verbonden is aan de universiteit van het Duitse Trier.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig.
48 uur wakker
Je hebt een kloppende hoofdpijn. Je krijgt het koud ben begint te rillen. Je kunt nog steeds eenvoudige acties uitvoeren, maar je emoties gaan alle kanten op.
Ook omdat je in bed ligt, in een horizontale houding, treedt er vanzelf meer rust en ontspanning op. Maar het is niet dat je hetzelfde effect krijgt als bij een diepe slaap.” Toch is rusten met de ogen toe dus nuttig.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. “De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Werken zonder slaap
De hoofdpunten: koffie in je lichaam, zonlicht op je hoofd, je belangrijkste taken eerst, een lichte lunch en de perfecte powernap om een uur of 2. De laatste tweeënhalf uur zijn je hersenen wel ongeveer gekookt en werk je dus aan de taken waar je de minste concentratie voor nodig hebt.
Oorzaken van problemen met doorslapen
Lichamelijke klachten als pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. (Vaak) moeten plassen. Een snurkende partner. Zorgen aan het hoofd, door bijvoorbeeld werksituatie, ziekte, geld- of relatieproblemen.