8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
De schermtijd van een mobiele telefoon ligt op gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag. Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.
Maar jongeren van 16 tot 25 jaar spannen de kroon: jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Sinds corona is de schermtijd overigens voor iedereen flink gestegen in Nederland.
Bij kinderen tot 2 jaar is het maximaal 5 minuten per dag. En dan naarmate ze ouder worden, tot 6-8 jaar, 1 uur maximum. Bij 10 jaar: 1 uur tot 1,5 uur. Vanaf 12 jaar is dat 2 uur tot maximum 3 uur per dag schermtijd aangewezen.
8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
In Maleisië hebben de mensen gemiddeld minder dan drie apparaten. Toch is dit land koploper op het gebied van schermtijd en brengen ze de meeste tijd door op het internet vergeleken met andere landen wereldwijd.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.
Vanaf je geboorte tot ongeveer je twintigste levensjaar zijn je ogen volop in ontwikkeling. Tussen de leeftijd van 20 en 40 is je zicht vaak stabiel. Vanaf de leeftijd van 40 is de kans groter dat je ogen achteruit gaan.
Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien en raadt aan om de volgende leefregel te hanteren: na 20 minuten dichtbij kijken. een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken. en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen.
Hoeveel schermtijd kind: richtlijnen per leeftijd
0 tot 2 jaar: niet meer dan 5 minuten per dag. 2 tot 4 jaar: niet meer dan 30 minuten per dag. 4 tot 6 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (15 minuten per keer) 6 tot 8 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (30 minuten per keer)
Onder schermtijd valt alles wat via een beeldscherm gaat , dus computeren, spelen op de tablet of smartphone en tv-kijken.
Het is belangrijk om op de beeldschermtijd te letten. Laat je kind niet langer dan 10 tot 15 minuten achter elkaar naar een beeldscherm kijken.
4–8 jaar: 1 uur. 8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Amerikaanse kinderartsen adviseren ouders om kinderen jonger dan twee jaar zoveel mogelijk uit de buurt van tv´s te houden. Het idee dat televisie kijken niet zo goed is voor hele jonge kinderen is niet nieuw. Wetenschappers vermoeden het al langer.
De schermtijd is in 2021 in de meeste landen gegroeid ten opzichte van 2020, met uitzondering van Australië, Maleisië, Singapore en de VS. Nederlanders zitten in vergelijking met andere landen het minste achter een scherm – 5,5 uur tegenover gemiddeld bijna 7 uur wereldwijd.