Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Miljoenen bacteriën
Die onaangename lichaamsgeur ontstaat doordat de chemische bestanddelen die de huid aanmaakt, zoals zweet en vetten, worden afgebroken door bacteriën. ''Die bacteriën zijn niet schadelijk'', zegt Thio. ''De meeste infecties die je kunt krijgen, hebben niets met je huid te maken.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Schoon washandje
Gebruik je een washandje meerdere keren, dan doe je het qua hygiëne niet zo goed. Een gebruikt washandje bevat namelijk dode huidcellen en op zo'n plek voelen bacteriën en schimmels zich heel goed thuis.
Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Afhankelijk van hun fysieke conditie kan het baden of douchen een bron van angst zijn, het in en uit bad gaan, het wassen, het afdrogen en het aankleden kan meer energie vergen dan ze hebben. Ze kunnen bang zijn om in het bad te vallen of een slechte ervaring hebben met verbranding of ijskoud water.
"Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg. "Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.
Dokter Pierre Peterson is een gerespecteerde dermatoloog uit Los Angeles, Amerika. Hij vertelde aan het magazine Bustle dat een maximum van vier dagen een goede richtlijn is om te volgen. Volgens hem mag je dus drie tot vier dagen rondlopen zonder je trainingsbroek te wassen.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties.
Volgens TwentyTwoWords draagt iedereen 1.000 verschillende bacteriën en wel 40 soorten schimmels met zich mee. Die zijn niet allemaal slecht. De bacteriën die wel slecht zijn spoel je normaal gesproken weg onder de douche, maar als je dus 2 dagen niet doucht, blijven deze achter op je lichaam.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
De frequentie van het douchen met de gewone douchekop is 0,73 per dag, die voor de waterbesparende douchekop 0,82 per dag en voor de regendouche 0,64. Mannen maken iets vaker gebruik van de douche dan vrouwen, en datzelfde geldt voor de 15- tot 25-jarigen ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen.
Warm stromend water lost vet op, hierdoor houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid minder vocht vast en beschermt daardoor minder tegen bacteriën. Bij kouder douchen blijft je huidvet langer zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt.
Door warm te douchen schiet je lichaamstemperatuur even omhoog en vervolgens sneller omlaag, zodat je je moe voelt.
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders. In de afgelopen jaren zijn steeds meer mannen hun lichaam gaan scheren. Ook krijgen de oksels (24 procent) en de borst (15 procent) regelmatig een scheerbeurt.