Ja, PTSS is te genezen. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk die helpen bij het herstellen van de klachten van posttraumatisch stressstoornis. De behandeling wordt altijd samen met jou samengesteld en afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Is PTSS te genezen? Ja, er zijn verschillende behandelwijzen voor PTSS.
Net als bij lichamelijke wonden gaan deze psychische wonden meestal vanzelf. Meer dan 90% van de mensen die een psychotrauma doormaakt, houdt daar geen blijvende psychische problemen aan over.
Vaak, als de stoornis op tijd wordt herkend, kan iemand met PTSS in acht tot zestien weken goed genezen. De meest voorkomende behandeling bestaat uit het in gedachten herbeleven van de traumatische gebeurtenis of direct blootgesteld worden aan traumagerelateerde situaties.
Traumagerichte psychologische behandeling
De resultaten van data-onderzoek laten zien dat ongeveer 39% van de mensen met PTSS deze behandeling krijgt. Mogelijk is dit percentage lager, omdat 41% van deze mensen minder dan het aantal sessies krijgt dan de richtlijn aanbeveelt (8 tot 12 sessies).
We spreken van chronische PTSS wanneer je klachten langer dan drie maanden bestaan. Veel chronische ziektes blijven levenslang aanwezig, maar chronische PTSS is te behandelen: je kunt ervan genezen. Chronische PTSS behandelen is wel moeilijker dan het behandelen van kortdurende klachten, maar zeker niet onmogelijk.
Schokkende gebeurtenissen zoals ongelukken, lichamelijk of seksueel geweld, huiselijk geweld, incest, natuurrampen en oorlogsgeweld veroorzaken wonden en kwetsingen.
Gevolgen PTSS lange termijn
Hoe langer PTSS duurt, hoe erger je klachten vaak worden. Je voelt je lichamelijk en geestelijk steeds slechter, je spreekt steeds minder met mensen af en je krijgt meer en meer last van negatieve gedachten. Ook vind je het steeds moeilijker om naar de toekomst te kijken.
Een aanrijding of bedrijfsongeval lijdt vaak niet alleen tot lichamelijk letsel, maar ook tot psychische letsel. Als deze klachten ontstaan als gevolg van een trauma zoals een ongeluk, dan spreken wij van een posttraumatische stressstoornis, afgekort PTSS. Bij een complexe ptss kan zelfs arbeidsongeschiktheid ontstaan.
Een Post Traumatisch Stress Syndroom, PTSS kan volgen als iemand is blootgesteld aan een zeer traumatische gebeurtenis, waarop iemand bijvoorbeeld met de dood geconfronteerd is geweest, en daarop kan reageren met intense angst, afschuw en hulpeloosheid. Het is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis.
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Omgaan met PTSS kan beter gaan wanneer je met mensen over je traumatische gebeurtenis praat. Doe dingen die je voor het trauma leuk vond. Pak een hobby op, ga sporten, spreek af met vrienden en verzet je gedachten. Een gezond lichaam draagt bij aan je herstel.
De comorbiditeit tussen posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en persoonlijkheidsstoornissen is hoog; 35% van de PTSS-patiënten voldoet ook aan de criteria van een persoonlijkheidsstoornis. Het betreft vooral de paranoide-, borderline-, vermijdende- en dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (Friborg et al., 2013).
De nare gebeurtenissen komen steeds terug in uw gedachten of dromen, u kunt het niet tegenhouden. Dat geeft heftige emoties: u bent bang, boos en/of verdrietig. Het heet een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als deze 2 dingen voor u kloppen: De klachten zijn heel heftig en gaan niet vanzelf weg.
Ongeveer 10-25% van de mensen met hersenletsel hebben (ook) een stoornis in de verwerking van de schok van het hersenletsel. De schrik en het gevoel van machteloosheid van het hersenletsel, of daarmee gepaard gaande gebeurtenissen, gaan dan niet vanzelf over. Dat noemen we een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
De klachten zijn van korte(re) duur; van enkele uren tot een paar dagen, maximaal 4 weken. Bij een posttraumatische stressstoornis kunnen PTSS symptomen ook meteen ontstaan. De klachten die terug te voeren zijn op die traumatische ervaring kunnen ook pas na weken, maanden of zelfs jaren ontstaan.
Bij de beoordeling van de erkenning van de post traumatische stress bij militairen, is de medische informatie uit de behandelend sector zeer belangrijk. Indien uw behandelaar (psycholoog / psychiater) duidelijk de diagnose PTSS na uitzending vaststelt, dan is de kans groot dat defensie de PTSS ook erkent.
Een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) wordt bij mensen met een licht verstandelijke beperking vaak niet herkend. Dat terwijl zij een verhoogde kans hebben op traumatisering en PTSS. Je kunt dus spreken van onderdiagnostiek op het gebied van PTSS bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
Genen dragen zowel bij aan de erfelijkheid van PTSS, als aan persoonlijkheidskenmerken die de kans op blootstelling aan schokkende gebeurtenissen verhogen. Door genen beïnvloede persoonlijkheidsfactoren die een rol kunnen spelen in het risico op PTSS zijn bijvoorbeeld neuroticisme.
Nare herinneringen; beelden en gedachten die zich vaak opdringen. Angstige dromen over de traumatische gebeurtenis. Je reageert soms alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Je voelt je erg angstig als je wordt geconfronteerd met iets wat met deze gebeurtenis in verband staat.
Gedrag en gevoelens
Je verliest snel je geduld en bent snel boos. Je hebt last van plotselinge huilbuien. Je schrikt snel en bent overgevoelig voor elke onverwachte situatie of gebeurtenis. Je zoekt gevaarlijke situaties op; je gaat bijvoorbeeld veel te hard rijden.
De posttraumatische stressstoornis PTSS wordt ook wel als PTSD post-traumatic stress disorder aangeduid en heeft als belangrijk kenmerk dat de traumatische ervaring, zonder dat je het zelf wilt, weer naar boven komt.
Je psychische klachten nemen toe en je raakt meer en meer in een isolement. Je blijft maar in het verleden hangen en angstig om opnieuw mee te maken wat eerder gebeurd is. Het onderhouden van relaties wordt moeilijker. Er kan wrijving ontstaan binnen het gezin.
Heb begrip en geduld: Mensen met PTSS uiten het in nachtmerries, herbelevingen of uitspattingen. Hier hebben ze vaak geen controle over, want een trigger is erg moeilijk om te negeren. Geef je partner de ruimte om uiting te geven aan de trigger en de tijd om hier weer van te herstellen.
SSRI's kunnen helpen tegen de verschijnselen van een posttraumatische stressstoornis, zoals angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline en venlafaxine.