Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden. Jammer is dat na een terugval sommigen de moed opgeven. Ook de omgeving of werkgevers geven het na een keer terugval vaak op.
Triggers zijn niet te voorkomen, maar de symptomen op een terugval kun je wel herkennen zoals: je voelt je prikkelbaar. je hebt veel last van hoofdpijn. je denkt negatief over jezelf.
Afkicken zonder begeleiding: levensgevaarlijk
Bij sommige middelen, zoals GHB, heroïne, cocaïne, speed, of grote hoeveelheden alcohol, is zelf afkicken levensgevaarlijk. De afkickverschijnselen zijn zo heftig dat je grote risico's loopt.
Sommige mensen hebben een duidelijke terugval. Tijdens het herstelproces gaan zij weer actief aan de slag, maar soms nemen zij te veel hooi op de vork. Zo iemand loopt verhoogd risico op een terugval. Anderen doen het rustig aan en bouwen geleidelijk op.
Het proces start in je gedachten: je romantiseert de gedachte aan opnieuw gebruiken, vermindert in je gedachten de negatieve effecten van het gebruik en verzint excuses voor jezelf om te gaan gebruiken. Terugvalpreventie helpt je om deze signalen in een vroeg stadium te herkennen.
Met terugvalpreventie proberen we te voorkomen dat een verslaafde opnieuw gaat gebruiken. Het stoppen met alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken is vaak een proces van vallen en opstaan. Ook een terugval kan in dit proces plaatsvinden.
1) Achteruitgang 2) Depressie 3) Het in een vroegere toestand terechtkomen 4) Rechute 5) Recidief 6) Recidive 7) Regressie 8) Relaps 9) Relapsus (Latijn) 10) Retrogressie...
Zoek goede begeleiding. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar goede begeleiding, waarbij de burn-out deskundige of coach goed professioneel opgeleid is om te assisteren in het herstel en alert is op een terugval. Bij een goede begeleiding krijg je advies over beweging, levensstijl en ook voeding.
Als je dan toch doorgaat, wakker je die compenserende stressfysiologie weer aan. Die zorgt voor nieuwe noodenergie. Maar dat moet je nou juist zien te voorkomen. Dus je moet níet over je grens gaan, dan gebeurt hetzelfde als waardoor je burn-out geworden bent?
De afkickverschijnselen van coke kunnen erg heftig zijn. Voorbeelden van afkickverschijnselen zijn je moedeloos en futloos voelen, maar ook het ervaren van ernstige stemmingswisselingen. Sommige mensen komen zelfs in een depressie terecht of gaan hallucineren.
Soms leiden die klachten zelfs tot suïcidaal gedrag. Normaal gesproken zou de gebruiker die klachten tegengaan door weer drugs te gebruiken. Het lichamelijk afkicken van cocaïne duurt vaak een paar dagen, maar kan soms ook weken in beslag nemen.
Wat wel en wat niet te doen bij een terugval
Stel jezelf de wie, wat, waar en hoe – vragen; herleid de terugval tot externe, specifieke en controleerbare factoren. Bedenk een manier om anders met die situatie om te gaan. Wat zeker niet werkt is zwart-wit denken. Zodanig dat succes verandert in een ramp.
Uit een onderzoek dat over 3 jaar tijd is uitgevoerd blijkt dat de kans op herstel van alcoholafhankelijkheid zonder hulp vrij hoog ligt: 67 – 74% van de mensen met een probleem herstelt binnen ongeveer 3 jaar.
Lukt het u niet om met die spanning om te gaan? Dan raakt u overspannen. Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen.
Over het algemeen is dat ongeveer een tot twee weken, waarbij vooral de eerste drie dagen heftig kunnen zijn. Je moet dan onder meer rekening houding met verschijnselen als trillen, zweten, hoofdpijn, misselijkheid, koorts, nachtmerries, angst, onrust en soms ook hallucinaties.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
'Cold turkey' is een manier van afkicken. Cold turkey stoppen met een middel betekent dat iemand in één keer stopt met het gebruik. Zonder het middel geleidelijk af te bouwen of middelen te gebruiken die ontwenningsverschijnselen kunnen tegengaan.
Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning. Wandelen, zwemmen en fietsen. Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Ga leuke dingen doen of geef jezelf iets.
Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen. Er is sprake van gedragsverslaving.