Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland.
Verder bezitten de inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap. Dit Europees burgerschap moet gezien worden als een aanvulling op het nationale burgerschap.
De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden hebben de Nederlandse nationaliteit en genieten ook van het Europees burgerschap.
Caribische delen van Nederland
Dan moet u een paspoort gebruiken. Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit: de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten; de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Op 10 oktober 2010 zijn de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden veranderd en daarmee ook het Statuut. De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Papiaments is een mix van Spaans, Portugees, Nederlands en Engels. Sinds 2003 is het Papiaments de tweede officiële taal, naast het Nederlands. Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten.
Curacao telt ongeveer 160.000 inwoners. Zo'n 40 tot 50 verschillende nationaliteiten leven op dit eiland wat met zich meebrengt dat er diverse godsdiensten zijn. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn Afrikanen, Nederlanders, Joden, Portugezen, Venezolanen, Surinamers en Chinezen.
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland. De Nederlandse identiteitskaart voldoet niet als reisdocument voor Curaçao.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Samen heten deze drie bijzondere gemeenten: Caribisch Nederland.
Met een Caribisch visum kort verblijf mag u minimaal 15 en maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Caribische Koninkrijksdelen verblijven. Met een Caribisch visum kort verblijf mag u geen betaald werk doen. Als u wilt werken, heeft u een werkvergunning nodig.
De huidige bevolking van Aruba bestaat naast Arubanen uit veertig andere nationaliteiten. De Arubanen vormen ongeveer 80 procent van de bevolking. De grootste groep overige inwoners van Aruba bestaat uit Nederlanders met tien procent.
Als u met een groep naar Curaçao reist, dan dient ieder groepslid de online DI-kaart voor vertrek in te vullen. Let op; U vult de DI kaart dus vóór aanvang van de reis in! Aanvullend in verband met de Covid pandemie en Coronamaatregelen is het nu ook verplicht om de "Passenger Locater formulier" in te vullen.
WILLEMSTAD– Als je je rijbewijs wil halen op Curaçao, dan neem je net als in elk ander land rijlessen. Deze praktijklessen worden ondersteund met de nodige theorie, die aansluiten op de praktijk.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken.
U heeft altijd een geldig paspoort nodig als u naar Curaçao reist, waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs reizen naar Curaçao.
Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel. Het eiland heeft een grootte van 444 km2. Curaçao heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt ongeveer 155.000 inwoners (2021).
Antilliaanse gulden euro
De munt is vervangen door de Amerikaanse dollar. De landen wilden een nieuwe munteenheid na de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010. Op Curacao en Sint Maarten wordt nog wel betaald met de Antilliaanse gulden.
Vooral Spanjaarden en Portugezen, maar ook Engelsen en uiteindelijk kwam Curaçao in handen van de WIC, de West Indische Compagnie. Toen de WIC in 1791 ten gronde ging, gingen alle bezittingen over naar de Nederlandse staat. Curaçao werd dus eigenlijk een bezit van Nederland: een kolonie.
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
Doei of dag is simpel in het Papiaments; Ayo. Voor nu: Ayo. En zoals Arnold Schwarzenegger al zei: Nos ta bai bek.
Toen de Spanjaarden arriveerden, leefden er naar schatting zo'n 2000 Caiquetío-indianen op Aruba, Bonaire en Curaçao. Volgens de legende waren de nogal kleine Spanjaarden geïmponeerd door de lengte van de indianen, waardoor ze Curaçao aanvankelijk la isla de los gigantes ('het eiland van de reuzen') noemden.