De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Door een plastic waterfles te hergebruiken neemt het aantal bacteriën op en in de fles aanzienlijk toe. Gelukkig zijn de meeste van deze bacteriën van jezelf afkomstig en zijn ze dus niet schadelijk voor jouw gezondheid. Als je jouw plastic flesje regelmatig schoonmaakt kan het dus weinig kwaad.
Microplastics in fleswater
In 93 procent van de onderzochte flessen troffen de onderzoekers microplastics aan. Wie dagelijks een liter water uit een fles drinkt, krijgt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks tienduizenden deeltjes microplastics binnen.
Gekoeld kan het geen kwaad, maar als de petflessen bij hogere temperatuur worden bewaard kan de concentratie antimoon gevaarlijk worden. Bij wijn geldt dat het plastic het pasteurisatieproces (na het bottelen worden flessen besproeid met kokend heet water om bacteriën te doden) niet aankan.
Maak eerst je fles schoon met water en een druppel afwasmiddel en vul de fles daarna met warm water en een paar eetlepels (baking)soda. Schud de fles vervolgens goed en laat dit een paar uur weken, spoel de fles daarna goed om.
Als ze in het drink- of zwemwater terechtkomen op plaatsen waar ze gewoonlijk niet of nauwelijks voorkomen, kunnen ze daar een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. Ook kunnen er andere schadelijke stoffen aan of in microplastics zitten, zoals weekmakers die hormoonverstorend kunnen werken.
Toch is het bij dagelijks gebruik verstandig om je Dopper af en toe te vervangen (iedere 2-4 jaar) al zijn er ongetwijfeld voorbeelden van mensen die hun Dopper al 10 jaar gebruiken. Je Dopper zal dus niet echt 'verslijten' en als je hem veel gebruikt zul je snel genoeg merken wanneer je fles niet meer lekker drinkt.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Code 2: HDPE (betrouwbaar)
Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Dit maakt deze soort plastic veilig voor zowel de mens als de natuur.
Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen. Lees ook: flesvoeding accessoires zoals flessenborstel, mixer, afdruiprekje, dispenser en spuugdoekjes.
Ja, ook je plastic wegwerpflesje kan in de vaatwasser! Let op: Alleen je flesje omspoelen met koud water maakt het niet voldoende schoon!
Babyfles schoonmaken
Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser.
Goed dat al die BPA-vrije producten er zijn, toch is er nog genoeg werk aan de winkel! Bij gehard plastic kun je vaak zien of er BPA in zit. Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in.
De ingeleverde flesjes worden teruggestuurd naar een afvalverwerker voor recycling. Daar worden de flesjes gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe flesjes. Die worden weer gebruikt om dranken in te verpakken. Ze worden dus gerecycled en niet hergebruikt, zoals glazen bierflesjes.
Studies, onder andere van de Universiteit van Heidelberg, hebben aangetoond dat antimoon vanuit de fles in het water terecht kan komen waardoor er 30x meer giftige stoffen in gevonden werden dan in het water van glazen flessen. Hoe langer het water in de PET-fles zat hoe meer antimoon er in het water zat.
Absoluut. Dopper producten zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, BPS of ftalaten. Ze voldoen aan de Europese (EC No. 1935/2004) en Amerikaanse (FDA) voedselveiligheidsvoorschriften.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Je Dopper Insulated is vakkundig getest en geperfectioneerd voor het drinken van 'gewoon' kraanwater – met of zonder je favoriete fruit en kruiden. Ook geschikt voor thee of koffie (er kunnen vlekken of geurtjes ontstaan).
Ruikt je Dopper gek of smaakt je water vreemd? Meestal is dit op te lossen door de fles met heet water te vullen en 30 minuten te laten staan. Gebruik nooit kokend water om je Dopper schoon te maken.
Vloeistoffen hebben de neiging om door verwarming of koeling uit te zetten of te krimpen. Wij raden het daarom af om de Dopper flessen in de koelkast of vriezer te doen, hierdoor kan de Dopper fles beschadigen.
Als je flesje niet meer schoon te krijgen is, is het natuurlijk heel duidelijk dat het tijd is om een nieuwe variant aan te schaffen. Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee.
500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan. Bovendien denken wetenschappers dat er sporen van chemicaliën achterblijven op de plek waarop de fles heeft gelegen.
De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.
Maag en darmen
Grotere stukken plastic kunnen bovendien hun maag-darmstelsel blokkeren, waardoor het plastic niet meer uitgepoept kan worden. In andere gevallen wordt plastic in de maag vermalen tot kleine stukjes die elders worden achtergelaten.