In Spanje is er een algemene verplichting om een hondenriem of muilkorf in auto's te gebruiken. Als je aan het rijden bent, moet je van tevoren weten hoe je je hond in de auto aan de lijn moet houden. In Spanje kunnen teken en luizen gevaarlijke ziektes overdragen.
Duitsland: In sommige deelstaten geldt een muilkorfplicht (voor bepaalde hondenrassen). Spanje: Hier dienen 'potentieel gevaarlijke honden' te allen tijde worden aangelijnd en daarnaast is er ook een muilkorfplicht. Italië: In openbare gelegenheden geldt aanlijnplicht en muilkorfplicht.
Verboden honden
Het zijn de rassen: Pitbull, Dogo Argentino, Rottweiler, American Staffordshire terriër, Fila Brasiliero, Tosa Inu en Akita Inu. In de Spaanse wet staat “dieren die niet tot een van de genoemde rassen behoren maar wel aan alle of meeste van de volgende kenmerken voldoen” vallen ook onder deze wet.
Een stuk strand tussen el Peñón, de baaien Cala Gamba en Cala Pudent en over de lengte van strand Es Carnatge bij Palma de Mallorca. Playa de Llenaire in de haven Port de Pollença op Mallorca Playa de Binigaus en de baai Cala Fustam op Menorca.
Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Honden moet u ook registreren als het dier langer dan 3 maanden in Nederland blijft. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Een vlucht kan behoorlijk stressvol zijn voor een dier. Geef je hond echter geen kalmeringsmiddelen. Dankzij de temperatuur- en luchtdrukschommelingen kan hij er ziek van worden of zelfs bewusteloos van raken.
Spanje is helaas geen bijzonder diervriendelijk land. Over het algemeen zijn grote honden niet toegestaan in toeristenresorts. Dieren zijn verboden in veel restaurants, net als in hotels, waar kleine honden vaak in de kamer worden toegelaten voor een extra vergoeding, maar nooit in het restaurant of het zwembad.
Denk bij het reizen naar Spanje aan de volgende zaken: Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig, afgegeven door de dierenarts. Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen vòòr vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
' De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Het is een praktijk die nog veel voorkomt in Spanje, het afknippen van de staart of couperen van honden. Dat kan gebeuren door jagers omdat dit makkelijker is voor de honden of vanwege esthetische redenen waarbij een eigenaar of fokker van een hondenras meent dat het er mooier uitziet als een hond geen staart heeft.
Dit voedsel mag een hond niet eten
pitten van steenvruchten. druiven met pitjes. chocolade en andere zoetigheden. botjes van varkensribben.
Met een goede, diervriendelijke muilkorf kan een hond ook gewoon blaffen. Je kunt blaffen dus alleen voorkomen met een snuitje, en die mag dus niet langer om dan een paar minuten en alleen als je er bij bent.
Het taboe van een muilkorf bij honden blijkt nog vaak te bestaan bij vele mensen. Vaak is het door de publieke opinie dat gemuilkorfde honden bestempeld worden als gevaarlijke of agressieve honden. In andere gevallen wordt het als zielig bestempeld om een muilkorf om te doen in specifieke situaties.
Bijtincidenten met populairste hondenrassen
Het spreekt voor zich dat wanneer zo'n gespierde hond bijt, de gevolgen groot kunnen zijn. Maar wanneer je de statistieken bekijkt gebeuren de meeste bijtongevallen met de populairste hondenrassen, zoals Golden Retrievers en de Chihuahua's.”
Kosten. Voor het meenemen van uw kat of hond betaalt u een toeslag van EUR 75 tot EUR 400 per enkele reis. We beseffen dat dit een brede prijsklasse is; de prijs is namelijk afhankelijk van uw luchthaven van vertrek en bestemming.
Ja, dit is een traumatische ervaring voor uw viervoeter. En ja, er moet veel geregeld worden. Maar gelukkig zijn er manieren om de reis wat prettiger te maken voor zowel u als uw hond.
In Spanje en Portugal gelden er verschillende regels per gebied en is het niet altijd duidelijk of je er mag bivakkeren. Maar in de regel is wildkamperen en ook bivakkeren verboden. De uitzondering is dus als het wel mag, vaak zal het dan gaan om een gedoogbeleid.
In landen buiten de EU is er soms een verhoogd risico op rabiës (hondsdolheid). Deze ziekte kan ook voor mensen gevaarlijk zijn. Bezoek daarom in alle gevallen zo snel mogelijk na aankomst in Nederland een dierenarts. Laat de hond tot de dierenartsafspraak niet in contact komen met andere dieren en mensen.
Kies een muilkorf die geschikt is voor uw hond. Daarbij is het erg belangrijk dat de muilkorf goed past. Een muilkorf die te klein is gaat knellen, eentje die te groot is, schuift en kan daardoor de ogen beschadigen. De korf moet lang genoeg zijn en niet tegen de neus duwen.
Uit onderzoek blijkt dat Tedax® maar liefst 24 uur bescherming geeft tegen vliegen en (tropische) muggen. Bijkomend voordeel is dat het middel niet alleen geschikt is voor paarden, maar ook voor mensen en honden. Tedax werkt zelfs effectief tegen teken bij honden gedurende 4 uur na het opbrengen.
Neem je jouw hond mee in het vliegtuig of je kat mee in het vliegtuig, dan heeft jouw viervoeter reisdocumenten nodig. Net als jij. Vraag daarom op tijd het 'paspoort voor gezelschapsdieren' aan bij de dierenarts. Zorg ook voor een goede kennel of reistas om je kat of hond mee in het vliegtuig te nemen.
In de cabine of het bagageruim
Afhankelijk van de grootte en het gewicht van je hond, wordt bepaald of deze mee mag als “handbagage” of in het bagageruim meereist. Vaak geldt dat alleen kleine honden in de cabine mogen. Dit verschilt overigens ook per vliegmaatschappij, soms moeten alle dieren in het ruim.