Grote verandering. Ook een grote verandering in iemands leven, zoals het moment dat de kinderen het huis uit gaan of het verliezen van je baan, kan volgens de psychologe een trigger zijn voor verliefdheid op een ander. “Een grote verandering zet alles op losse schroeven, het roept zingevingsvragen op.
'Het ontwikkelen van gevoelens voor iemand anders kan betekenen dat je huidige relatie misschien saai aanvoelt. Misschien heb je veel ruzie, breng je geen tijd samen door of heb je niet meer zo veel plezier samen als vroeger. Dit kan leiden tot gevoelens van wrok, verveling of vermoeidheid,' legt Carly uit.
Wanneer je verliefd bent op iemand anders, is het goed om de rust en tijd te nemen om samen hierover te praten. Communicatie is de sleutel om te zorgen dat de behoeftes van beide partners vervuld worden. Maar ook wanneer je twijfelt om verder te gaan met je huidige partner, is het goed om dit bespreekbaar te maken.
Verliefdheid wordt vaak gezien als een soort 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen, zich te hechten en zich voort te planten. Zodra we verliefd worden komen er chemische stofjes in ons lichaam vrij. Deze stofjes worden ook wel geluksstofjes genoemd.
Er zijn veel verschillende redenen waarom je ineens verliefd wordt op iemand anders. Een van de voornaamste redenen is dat je huidige relatie gewoon niet 'lekker loopt'. De verliefdheid is al een tijdje verdwenen en alles binnen je relatie wordt een routine.
Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt 'ik heb gevoelens voor je', je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen.
Volgens experts en onderzoek duurt het zo lang om verliefd te worden. Men onderzoekt de wereld van liefde al decennia. Onderzoek wijst uit dat mannen hun liefde willen betuigen na 97 dagen in een relatie, terwijl dat bij vrouwen wel 149 dagen kan duren.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Signalen van liefde die jij zelf merkt
Het voelen van vlinders in je buik en een licht gevoel in je hoofd wanneer je in de buurt bent van de persoon. Het hebben van een verlangen om tijd door te brengen met de persoon en het plannen van activiteiten samen. Het voelen van een sterke emotionele band met de persoon.
'Seksuele spanning ontstaat wanneer een of beide mensen seksuele aantrekkingskracht ervaren; ze handelen echter niet om die verlangens te vervullen,' zegt Moali. Seksuele spanning komt vaak voor wanneer deze verlangens niet tot acties kunnen leiden, zoals op het werk, op school of zelfs tijdens een pilatesles.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Niet slapen
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Hoe vaak heb je lief in het leven? Volgens psychologen word je in je leven maar precies 3 keer verliefd - dat is wat erachter zit. Sociaal psychologen hebben ontdekt dat elke persoon slechts drie ware liefdes in zijn leven heeft - en ze zijn allemaal verschillend.
Seksuologe legt uit hoe je dat herkent. “Hersenen en hormonen bepalen niet alles” Elkaar diep in de ogen kijken, niets anders kunnen denken dan 'waaauw' en dan de vonk van passie die overslaat. We zien het vaak op het grote scherm, maar ook in het echte leven komt het voor: chemie.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Verliefden kunnen immers vaak alleen maar aan hun partner denken. Maar Amerikaans onderzoek bewees in 2009 dat de hersenen zelfs na een relatie van twintig jaar nog alle kenmerken van verliefdheid kunnen hebben. Paren in zo'n gelukkige toestand noemen we 'zwanen', omdat die vaak levenslang bij elkaar blijven.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Onzekerheid, somberheid en verdriet onderdrukken zij het meest van alle mannen. Maar ook positieve emoties als trots laten ze vaak niet merken. De 'supermannelijke' man laat zijn gevoelens veel meer zien, op één uitzondering na. Hij onderdrukt zijn gevoelens van angst en paniek veel meer dan de andere mannen.