Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen. Door een warm water gaan je poriën meer openstaan waardoor er glasvezeltjes in je huid kunnen komen, wat zorgt voor lichte irritatie.
De irritatie ontstaat door minuscule wondjes van de vezels die in de huid prikken. In eerste instantie krijgt je last van (soms heftige) jeuk. Die jeuk is meestal de volgende dag weer verdwenen. Na een aantal weken nemen de klachten af, maar na een periode van rust (bijvoorbeeld vakantie) beginnen ze weer.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen.
ECOSE is een bindmiddel op basis van natuurlijke, biobased grondstoffen. Het bruinkleurige materiaal heeft geen chemische toevoegingen zoals formaldehyde, kleurstoffen, acryl, fenol of andere chemicaliën. Bovendien is het voor verwerkers veel prettiger omdat het niet jeukt en irriteert.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid.
Het isoleren van een dak met twee lagen heeft geen extra voordelen ten opzichte van het isoleren met één laag. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsrisico's, lekkage en meer kosten. Daarom is het niet aan te raden om een dak dubbel te isoleren. Als je je dak wilt isoleren, kies dan voor het isoleren met één laag.
Waarom staan er pijlen op ROCKWOOL Rocksono Base Vario? Rocksono Base Vario heeft een speciale zijkant die tot wel 50 mm ingedrukt kan worden. De plaat is hierdoor altijd klemmend aan te brengen zonder hem op maat te hoeven snijden. De pijlen op de isolatie wijzen naar de indrukbare rand.
Bij glaswol bijvoorbeeld zal een muis direct stoppen met knagen. Dat materiaal bestaat namelijk voor 80 procent uit gerecycled glas en dat voelt niet prettig in hun bekje. Glaswol is daarom het meest muisbestendige materiaal wat er is. EPS parels zijn piepschuim korrels en een stuk aantrekkelijker voor muizen.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Steenwol is een materiaal met een goede isolatiewaarde voor geluid. Maar het is wat stug in gebruik, en moet ook in vorm gezaagd worden. Het isolatiemateriaal wordt met name gebruikt bij het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren.
Bovendien is steenwol een ademend isolatiemateriaal. De vezelachtige structuur en de aanwezigheid van lucht tussen de vezels zorgt voor een ademende dak bedekking.
In vergelijking met vele andere materialen is de isolatiewaarde van steenwol erg goed. De waarde is vergelijkbaar met glaswol. En dankzij de brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen is dit isolatiemateriaal dan ook ideaal voor woningisolatie.
Steenwol wordt gebruikt voor diverse isolatietoepassingen. Om een veilig gebruik te kunnen garanderen, is deze minerale wol beoordeeld op basis van de REACH richtlijnen en hieruit is naar voren gekomen dat steenwol onschadelijk is voor de gezondheid.
De geluiddempende werking van steenwol is beter dan glaswol. Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch. Dankzij al deze eigenschappen vormt steenwol geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmelvorming.
Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen. Langdurig zonder neus- en mondbescherming werken met stoffen als glaswol kan zelfs longfibrose veroorzaken.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Hout isoleert veel beter dan steen, staal of glas. En een houten constructie kent zelden koudebruggen. Maar dit lekker lichte materiaal heeft wel een lagere massa en houdt daardoor koude en warmte korter vast.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.
Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Als je in een gemiddelde hoekwoning van geen naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo'n 420 kuub gas per jaar. Dat is zo'n 500 tot 1.250 euro per jaar, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.