Als het kind minderjarig is en gedomicilieerd is bij de vader, dan kan de vader schriftelijk een aanvraag indienen bij het kinderbijslagfonds om zelf de kinderbijslag voor zijn kinderen te ontvangen. Die wordt toegekend vanaf de maand volgend op de aanvraag.
De ouder bij wie het kind woont, krijgt de kinderbijslag.
U bent co-ouder en heeft met uw ex-partner 2 of meer kinderen. Kies samen met uw ex-partner welke ouder de aanvrager van de kinderbijslag wordt. U kunt 1 ouder kiezen maar u kunt ook allebei voor verschillende kinderen kinderbijslag aanvragen.
Zolang je jonger bent dan 18, ontvangen je ouders maandelijks een Groeipakket/kinderbijslag van de overheid. Woon je alleen en ben je minstens 16 jaar, dan ontvang je mogelijks zelf deze som geld. Ook na je 18 kunnen jij of je ouders een Groeipakket/kinderbijslag ontvangen, al zijn er vanaf dan wel voorwaarden.
U kunt kinderbijslag krijgen als u met uw partner bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap heeft of samenwoont. U bepaalt samen wie de kinderbijslag krijgt.
Algemene regel: de moeder krijgt de kinderbijslag
In de meeste gezinnen ontvangt de mama de kinderbijslag. Veel koppels gebruiken daarvoor een gemeenschappelijke bankrekening, al is dat zeker niet verplicht.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Als uw kind jonger is dan 18 jaar en hoger onderwijs volgt, heeft u geen recht op kinderbijslag voor uw kind. Uw kind heeft dan namelijk recht op studiefinanciering. Wanneer ben ik verzekerd voor de AKW? U betaalt voor kinderbijslag geen (verzekerings)premie.
U kunt wijzigingen snel en veilig aan ons doorgeven via Mijn SVB. Alleen de persoon die post van ons ontvangt kan een wijziging doorgeven. Is dat uw partner? Dan kan uw partner een wijziging via Mijn SVB doorgeven.
Met de kinderbijslag betaald de overheid mee aan de kosten van de opvoeding. Iedereen mag dus zelf weten wat ze met het geld doen. Veel gezinnen zetten de kinderbijslag op hun eigen spaarrekening. Sommige geven alles uit aan kinderkleding nog voordat de kinderbijslag gestort is #langleveafterpay.
Dubbele kinderbijslag thuiswonend kind met intensieve zorg. Heeft uw kind intensieve zorg nodig en woont het bij u thuis? Dan kunt u dubbele kinderbijslag krijgen als uw kind 3 jaar of ouder is, maar nog geen 18 jaar.
U krijgt kindgebonden budget
De ouder die de kinderbijslag op zijn naam heeft bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), krijgt ook het kindgebonden budget. U kunt dat zo laten. Of u kiest er samen voor dat de andere ouder het kindgebonden budget voortaan krijgt.
Juridisch gezien hebben zowel de biologische vader als de juridische vader (na erkenning) recht op omgang met het kind. Ook al heb je als biologische vader het kind niet erkend, dan nog heb je recht op contact met je kind. De omgang van de ouders met het kind wordt doorgaans in een omgangsregeling geregeld.
Dit heet 'alleenstaande ouderkop'. De alleenstaande ouderkop is een tegemoetkoming in het levensonderhoud voor alleenstaande ouders. En het is de opvolger van de alleenstaande ouderkorting die inmiddels is afgeschaft. In 2023 is deze extra toeslag voor alleenstaande ouders maximaal € 3.848,- per jaar.
Heeft u co-ouderschap? Spreek dan samen af hoe u de betaling van de kinderbijslag tussen u beiden wilt verdelen. Maakt u geen afspraak? Dan krijgt ieder de helft van de kinderbijslag.
Kindgebonden budget
Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan dus allebei een deel van het kindgebonden budget uitbetaald van de Belastingdienst.
Na een scheiding hebben beide ouders recht op omgang met hun kind. En zij hebben de plicht tot omgang met hun kind. Ook het kind houdt recht op omgang met beide ouders. Een ouder met gezag zorgt ervoor dat het kind een goede band heeft met de andere ouder.
Kinderbijslag is in Nederland een sociale uitkering die sinds 1941 wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind.
De kosten stijgen met de leeftijd : een kind van 12 jaar oud kost gemiddeld 720 euro per maand, op achttienjarige leeftijd is dat al 864 euro. Met andere woorden: een kind opvoeden van 0 tot 18 jaar kost een gemiddeld gezin ongeveer 150.000 euro.
De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Wettelijke ouder heeft niet altijd gezag
Een juridische ouder heeft niet altijd automatisch het gezag over een kind. Omgekeerd is een persoon die het gezag heeft over het kind niet altijd de juridische ouder. Heeft u gezag over een kind? Dan heeft u de plicht en het recht hem of haar op te voeden en te verzorgen.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.
Je kind heeft onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket tot en met de de maand waarin het 18 jaar wordt.