Veel moderne caravans hebben ook de mogelijkheid om te douchen, omdat de toiletruimte meestal al is voorzien van een douchevloer. En in deze tijd is een noodoplossing ook snel gevonden: de buitendouche. Die kan het kampeerbedrijf in een paar uurtjes kunt monteren.
In iedere camper zit een douche. Dit is wel anders douchen als thuis. De watervoorraad is niet oneindig en de boilerinhoud is 5, 10 of maximaal 14 liter. Uitsluitend de 10 of 14 liter combiboilers zijn geschikt om kort te douchen.
Wat kost prive sanitair op een camping? De kosten voor een kampeerplek met prive sanitair lopen behoorlijk uiteen. Er zijn kampeerplekken met je eigen douche en toilet beschikbaar vanaf 5 euro per nacht extra. Maar prijzen van 15 euro per nacht extra, bovenop de normale prijs, komt ook voor.
Je zult ook gebruik maken van openbare toiletten als ze beschikbaar zijn en campingfaciliteiten als je vakantieparken binnenrijdt. De camperbadkamer is een kenmerk dat een luxe camper echt onderscheidt van een standaardcamper. Maar het toilet en de douche aan boord kunnen zowel qua indeling als afwerking enorm verschillen .
Natte baden zijn eigenlijk een douche met een toilet en een wastafel in dezelfde ruimte . Dit compacte ontwerp is meestal te vinden in zeer kleine reisaanhangwagens (zoals de Airstream Basecamp of de Scamp), teardrops, campers van klasse B (campers) en veel pick-up campers.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen.
Veel caravans zitten wel aan het maximum toegestaan gewicht maar omdat de Politie (in NL!) een overgewicht tot 10% tolereert en je nog eens 20 kg per gewogen wiel 'cadeau' krijgt (de meetfout), is de marge best groot.
Een beetje afhankelijk van de inhoud van de tank van het cassettetoilet kun je er dus wel 8 tot 11 dagen mee doen. In de praktijk kom je bij totaalgebruik door twee personen op een dag of 3. Dat sluit ook aan op de tijd dat een toiletvloeistof effectief is. Daarna legen en goed naspoelen.
Nee, kleinere campers en caravans beschikken soms niet over een toilet. Daarvoor zijn losse toiletten op de markt die onderweg in de auto, een kast of de laadruimte staan.
Een camper kan niet zomaar door een wasstraat. Al vind je er een die groot genoeg is, de borstels van een automatische wasstraat kunnen krassen veroorzaken op de kunststof ramen.
Kosten van douchen en baden
Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 7,5 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 0,52 bij een gasboiler (ketel) en € 0,70 bij een elektrische boiler. Een bad verbruikt 120 liter warm water per keer.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten.
Een betaalbare oplossing is de waterbesparende douchekop of spaardouche. Die kun je bij elke bouwmarkt of sanitairwinkel kopen. Kijk goed op de verpakking, er moet staan dat de douchekop minder dan 7 liter water per minuut doorlaat. De besparing zit 'm in het feit dat het water langzamer doorstroomt.
In de meeste caravans zit een elektrische boiler. Om deze boiler aan te zetten is er 230 Volt nodig op de camping. Vervolgens zet men de schakelaar van de boiler aan en verwarmt de boiler het water tot 60 graden. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
De meeste gemeenten hanteren de regel dat een caravan, aanhanger of vouwwagen slechts 3 dagen in een openbaar gebied geparkeerd mag staan. In sommige gemeenten is dit zelfs nog korter. Check dus goed welke regels in jouw gemeente van toepassing zijn. Deze kun je terugvinden in de Algemene Plaatselijke Verordening.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Bereken hoe zwaar je caravan mag zijn
De beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan driekwart van het gewicht van de beladen auto. De stelregel is dat hoe zwaarder het trekkende voertuig is - natuurlijk binnen het toelaatbare - en hoe lichter de caravan, des te beter de combinatie zich houdt op de weg.
Hoe vaak moet je je caravan of camper poetsen? Je hoeft je caravan of camper niet zo vaak in de was te zetten. Het is voldoende om 1 á 2 keer per jaar je caravan te polijsten. Zet je caravan of camper in de was voor je hem naar de stalling brengt.
Zware bagage bergt u onderin de caravan de buurt van de as op. Daarmee ligt het zwaartepunt van de caravan erg laag en is de wegligging van de caravan het beste. Mocht dat niet mogelijk zijn, laadt zware bagage dan zo ver mogelijk naar voren. Erg zware voorwerpen horen overigens in de trekauto.
Omdat het om drie verschillende waarden gaat (die van auto, trekhaak en caravan), moet je rekening houden met de laagste kogeldruk van die drie: daar mag je niet overheen. In de praktijk ligt de ideale kogeldruk voor de meeste combinaties tussen de 50 en 75 kg.
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden? U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.
In Nederland wordt in de praktijk een overbelading van 5 procent gedoogd. Boetes liggen in Nederland tussen de 120 en 470 euro.