Kun je ananas in blik invriezen? Dat is mogelijk. Het beste is om de ananasringen of stukken los in te vriezen.
Een geopend blikje ananas moet je zo kort mogelijk buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijft deze ananas een week goed. Het is dan wel handig om de ananas in een ander hersluitbaar bakje of zakje te doen. In de vriezer blijft de ananas uit blik ongeveer 3 maanden goed.
Ananas bewaren
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Kan je ananas over datum eten? Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Veel mensen denken dat ananas uit blik ongezond is. Gelukkig valt dat reuze mee! Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor ananasschijven op sap, dus niet op siroop. Het siroop bevat namelijk veel suiker en maakt de ananas uit blik ongezonder.
Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud. In het metaal van het blik zit tin verwerkt. Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!
Ananas is rijk aan gezonde voedingsstoffen als vitamine C, mangaan, koper en foliumzuur. Verse ananas bevat weinig calorieën: 50 per 100 gram, wat neerkomt op 83 calorieën per portie van 165 gram. Ananas bestaat voor het grootste deel uit water (86 %).
Dit kun je het beste aan de onderkant van de vrucht doen: als die lekker zoet ruikt is 'ie rijp. Ruikt het nergens naar, dan is die nog niet rijp. Heeft de ananas de geur van azijn en/of alcohol, dan is 'ie overrijp en niet meer lekker.
Op ongesneden fruit hoeft geen houdbaarheidsaanduiding te staan. Je kunt gevaarlijk bederf daarvan namelijk goed herkennen. Vers fruit geurt weinig of aangenaam zoet. Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken. Ze kunnen echter nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast bij 4°C (of maximum 7°C).
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Ananas is goed voor de spijsvertering
Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel. Ook bevat ananas veel vezels, die bevorderend zijn voor een goede spijsvertering.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Ook kan het drie maanden in de vriezer bewaard worden, uiteraard in een plastic bakje. Maar uit een ander artikel van het Voedingscentrum wordt dit tegengesproken. Bewaren mag wel in het blik, maar het blik moet wel gelakt zijn.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Ja, het kan, maar verwacht niet hetzelfde product als het uit de vriezer komt. Met name de variant zonder suiker zal na ontdooien en veel minder vaste structuur hebben, en veel sneller de neiging hebben om papperig te worden. Het vruchtvlees zal dan zonder meer zachter zijn.
Het prikkelende gevoel is dus eigenlijk een struggle tussen de ananas en je mond. De oplossing is gelukkig eenvoudiger dan je denkt. Doe de gesneden ananas in een bak water en strooi er à la Salt Bae een beetje zout in. Doet niets met de smaak, maar gelukkig wel tegen de irritatie.
Kan teveel ananas schadelijk zijn voor je gezondheid
Het enige nadeel van het eten van fruit is meestal dat je relatief veel suiker binnen krijgt. Maar aan de andere kant bevat fruit er zoveel nuttige vitamined, vezels en mineralen, dat je dit nadeel best op de koop toenemen.