Bite turbo. Een bite turbo is een blokje transparant lijm wat achter de voortanden wordt geplaatst. Meestal als je bite turbo's krijgt, krijg je er twee. Twee aan de binnenkant van de voortanden.
Als de beugel verwijderd wordt, is vaak het tandvlees nog wat opgezet. Dit gaat bij goed schoonhouden door poetsen meestal vanzelf over in de maand die volgt. Ook kunnen de tanden en kiezen wat gevoelig zijn nu het krachtenspel van de beugel er niet meer op werkt.
De Hyrax is een vaste beugel. Dat wil zeggen dat je de beugel niet uit kan doen. De eerste week nadat de beugel geplaatst is kunnen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. Tijdens de eerste weken waarin de schroeven worden aangedraaid kun je druk en soms pijn voelen onder je ogen en rond je neus.
Zodra de beugel verwijderd is, hebben tanden en kiezen namelijk nog de neiging om naar hun oude stand terug te gaan. Om dit te voorkomen maken we gebruik van een retentiebeugel. Door gebruik te maken van een retentiebeugel zullen tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand blijven staan.
Het spalkje achter mijn tanden zit los of prikt
Bel de praktijk op de eerst mogelijke werkdag voor een afspraak om het te laten repareren. Laat het spalkje in de mond zitten en wees er voorzichtig mee. Dus nooit het spalkje uit de mond trekken, maar wat vastzit vast laten zitten!
De orthodontist of de mondhygiënist plakt de spalk achter je tanden vast met witte tandlijm. Deze lijm noemen we ook wel composiet. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Jouw tandarts kan bij elke halfjaarlijkse controle ook de spalk controleren.
Als je echt veel pijn hebt door het losse draadje kun je hem los trekken of afknippen, maar dan moet er, in bijna alle gevallen, een nieuw draadje gemaakt worden en worden de kosten hoger.
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt.
Is het mogelijk om zonder beugel rechte tanden te krijgen? Wanneer je tanden scheef staan, kun je deze niet recht zetten zonder een beugel te gebruiken. Het is echter wel mogelijk om de scheefstand minder op te laten vallen door kleine tandcorrecties uit te voeren. Bijvoorbeeld door een klein stukje af te slijpen.
Een spalk achter je tanden is bedoeld om levenslang te dragen. Wanneer je geen spalk draagt na een beugel, zullen de tanden terugvallen in hun oude positie. Daarom is het belangrijk om direct in actie te komen wanneer het spalkje achter je tanden loslaat.
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven.
Na vier tot twaalf weken is de draad uitgewerkt, je krijg dan een andere, dikkere draad. Deze draad brengt steeds meer informatie uit de brackets over op de tanden. Totdat de maximale dikte van de draden bereikt is.
Meestal duurt het een paar dagen voordat je gebit gewend is geraakt aan de beugel. Daarna verdwijnt de pijn vanzelf. Het kan voorkomen dat je last hebt van wondjes in je mond door de beugel. Wees dan niet getreurd.
Aan het begin van een beugelbehandeling maakt de orthodontist een schatting van de duur van de behandeling. Het is goed om aan de orthodontist te vragen, wanneer je beugel eruit mag, zodra het grootste gedeelte van de geschatte behandelduur voorbij is.
Duw je tanden niet scheef: Op je nagels bijten en spelen met je elastiekjes kunnen ervoor zorgen dat je je beugel langer moet dragen. Stop met die zenuwtrekjes. Eet geen hard, plakkerig of suikerrijk voedsel en drink geen frisdrank: Vermijd voedsel als popcorn, noten, chips, kauwgom, toffee, karamel en koekjes.
Eet geen kleverige dingen, zoals toffees, winegums, kauwgum en drop. Met een beugel mag je nog maar één keer per dag snoepen. Drink geen koolzuurhoudende dranken en drankjes met veel suiker erin, zoals Cola, Fanta, Fristi en Sprite. We raden je aan om thee en water te drinken.
Deze nachtbeugel moet je iedere nacht dragen om ervoor te zorgen dat je tanden mooi recht blijven staan. Vergeet je hem een of meerdere nachten te dragen, dan zul je merken dat je beugel heel strak gaat zitten of, in het ergste geval, helemaal niet meer past. Overdag dragen van de beugel is niet nodig.
De één heeft hier wat meer last van dan de ander. Meestal gaan de tanden en kiezen ook een beetje los zitten. Dit is normaal. Als u de beugel net heeft, kunt u tijdelijk wat gaan slissen.
Gemiddeld kost de behandeling tussen 2680 en 3650 euro.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.
Het is dan ook niet verstandig om je nachtbeugel een paar nachten achter elkaar niet te dragen. Een nachtbeugel is namelijk een retentiebeugel en niet in staat om je tanden en kiezen opnieuw recht te zetten. Daar is hij niet voor bedoeld.
Uiteindelijk adviseren wij voor de lange termijn een nachtbeugel één keer per maand te dragen om te voorkomen dat uw tanden en kiezen gaan verschuiven. Dit is wel afhankelijk van hoeveel spanning u voelt bij het dragen van de nachtbeugel.
Helaas zijn de spalken alleen niet voldoende om je tanden mooi recht te houden. Je krijgt daarom ook een plaat voor de bovenkaak. Zonder bovenplaat en spalken is de kans groot dat je tanden opnieuw scheef gaan staan. Het bereikte resultaat moet nog “vergroeien”.
Doet het plaatsen pijn? Nee, het plaatsen van een spalkje doet geen pijn.
Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt.