Wat zijn de 3 belangrijkste taken van een leidinggevende?
Wat zijn de drie belangrijkste taken van een leidinggevende? Belangrijke taken van een leidinggevende zijn het aansturen van een team of afdeling, het opstellen van doelstellingen en het zorgen voor goede werkomstandigheden.
Vertel dat je je niet gehoord voelt, maar kom óók met een oplossing. Met simpelweg klagen kom je niet ver. “Wanneer we dit soort moeilijke gesprekken voeren, laten we het vaak aan de andere partij om met een oplossing te komen”, weet carrièrecoach Jennifer Tardy.
Mensen nemen geen verantwoordelijkheid, kunnen niet zelfstandig werken. Mensen hebben motivatieproblemen, communiceren niet goed met elkaar of dragen onvoldoende bij aan het resultaat. Het veranderen van je mensen in je team is meestal niet de oplossing. Andere mensen veranderen is lastig en misschien wel onmogelijk.
Voor leidinggevenden is het belangrijk dat ze een eigen mening, idee of visie hebben en dit ook (durven en kunnen) uitdragen. Maar leidinggevenden hebben meer kwaliteiten nodig o.a. om de samenwerking te stimuleren, de ander aan te zetten, te motiveren, ondersteunen of faciliteren om gewenste resultaten te bereiken.
Nadat je als team met elkaar verschillende situaties hebt besproken en het met elkaar eens bent hoe het ook anders kan, is het belangrijk om daar duidelijke afspraken over te maken. Het biedt duidelijkheid en houvast voor de toekomst.
De directeur staat helemaal aan de top, en onder hem of haar is er een heel web van managers en werknemers die het bedrijf draaiende houden. Maar elke medewerker heeft wel degelijk zijn of haar eigen takenpakket, ook al is dat soms niet altijd even duidelijk.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
Arrogantie, dubbelhartigheid en emotionele koudheid zijn daar vaak de kenmerken van. Al te naïeve en slaafse ondergeschikten. Nog schadelijker zijn de "toxische" volgers, zij hebben weinig moreel besef en hopen hun eigen belangen te dienen door het spel van de manager mee te spelen.
Vraag hem niet tussen jou en je collega te komen, maar leg de situatie uit en vraag om advies. Op naar personeelszaken. Laat je informeren, misschien heeft de collega korte termijnproblemen, bijvoorbeeld een ziek familielid of stress.
Wanneer je met hem of haar wilt spreken dan stuur je een verzoekje per e-mail, per sms of steek je gewoon even je kop door de deuropening om te horen wanneer het een goed moment is om even met hem/haar te praten.