Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Je rekeningnummer kun je geven. Daar kan een ander, zonder bijkomende gegevens, niets mee doen. Is ook op veiling-advertentiesites niets ongebruikelijks. Gewoon je naam, nummer, adres geven.
Waarom mag ik mijn betaalpas niet uitlenen? Fraudeurs kunnen geld opnemen en geld witwassen met jouw betaalpas. Ook kunnen ze je betaalpas omwisselen voor een andere betaalpas, zonder dat je het door hebt. Gelukkig komt deze vorm van fraude steeds minder voor.
Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.
Neen, dat kan niet. De banken controleren allang niet meer of de naam met het rekeningnummer overeen komt. Alleen bij een gironummer doen ze het nog wel.
Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Zodra de cybercriminelen je kaartnummer en je response codes hebben, kunnen ze zich aanmelden in jouw banktoepassing en frauduleuze overschrijvingen uitvoeren. NIET WAAR! : Een bedrag van 0,01 euro overmaken voor een IBAN bankverificatie is niet veilig.
Maak dan uw persoonlijke gegevens, zoals BSN, onleesbaar. Maakt u een digitale kopie van uw paspoort? Maak uw persoonsgegevens als BSN dan onleesbaar. Dit kan met de Kopie ID app.
Meld cybercrime
Geef het zo snel mogelijk aan je bank door als er geld van je rekening is verdwenen om je rekening te laten blokkeren. Bel doorvoor de Bankpassen Meldcentrale: 0800-0313 (ben je in het buitenland, bel dan + 31 (0)88-3855372). Elke vorm van cybercrime is strafbaar.
Wil een ondernemer geld van uw rekening afschrijven? Dan gelden hier speciale regels voor. U moet toestemming hebben gegeven om geld van uw rekening af te laten schrijven. Dit kan alleen schriftelijk.
Bijvoorbeeld illegale arbeid, mensensmokkel, drugshandel, witwassen van geld en allerlei vormen van fraude. Door een identiteit te stelen, kopen criminelen op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Of ze kunnen namens iemand anders communiceren of illegaal werken.
U bepaalt zelf of en waarvoor u precies toestemming geeft. U kunt een bedrijf inzage geven in uw banksaldo en transacties. Of een bedrijf de mogelijkheid geven om rechtstreeks een betaling van uw rekening te starten. Of een bedrijf laten bekijken of uw banksaldo voldoende is voor een bepaalde transactie.
Gehackt worden via je telefoonnummer. Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Rekeningen kunnen uit voorzorg (automatisch) geblokkeerd worden als er bijvoorbeeld twijfels rijzen over je identiteit of als er verdachte transacties opgemerkt worden. Het is mogelijk dat je rekening geblokkeerd wordt als de geldigheidstermijn van het document dat je gebruikte voor je identificatie verstreken is.
Als je het slachtoffer wordt van fraude wanneer je geld overmaakt, neem dan onmiddellijk contact op met je bank. Zij zal alles in het werk stellen om je apps en rekeningen te beveiligen. Nadien zal de bank onderzoeken wat er precies is gebeurd en in welke omstandigheden de frauduleuze verrichting heeft plaatsgevonden.
Staat er in een e-mail een rekeningnummer waar je geld naar zou moeten overmaken, controleer dit dan op de echte website van het bedrijf. Als er een vreemde naam bij het rekeningnummer hoort of het een buitenlandse rekening is, moet je oppassen.
Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2022 was bijna 90% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch doet, valt snel door de mand en kan makkelijk worden opgespoord.
Ja, dat mag. Een bankpas kan ook tegen de regen! Ga echter niet schuren met een borstel of zo, dan beschadig je de bankpas.
Als je wachtwoord te makkelijk is of als je computer niet de laatste beveiligingsupdates heeft, kan iemand anders toegang krijgen tot je systeem. Zo kunnen je bankgegevens, identiteit en andere gevoelige informatie worden overgenomen. Vervolgens kan er geld worden gestolen of je kan het doelwit van afpersing worden.
Het kan NIET, als je geen toegang hebt tot de telefoon die je wil traceren. Het kan WEL, als jij zelf toegang hebt tot die telefoon en/of toegang tot de gekoppelde cloud account/ applicaties, op die manier kan je er een app op installeren, die jou informatie van de telefoon door geeft.