De meeste leerlingen kiezen als LV1 (Langue Vivante 1, eerste vreemde taal) Engels en als LV2 (Langue Vivante 2, tweede vreemde taal) Duits of Spaans, deze talen worden op alle Lycée in Frankrijk onderwezen.
Zowel het Frans als het Nederlands zijn de talen waarin het onderwijs gegeven kan worden. Echter is de meerderheid in Brussel Franstalig! Kinderen zullen vanaf het eerste leerjaar ook lessen Frans krijgen, dit wel indien ze voldoende kennis van het Nederlands hebben.
De officiële taal is het Frans, daarnaast wordt door minderheden Bretons (Bretagne) gesproken, Occitaans (het zuiden), Baskisch (in de westelijke Pyreneeën), Duits (Elzas-Lotharingen), Nederlands (Frans Vlaanderen), Catalaans (Roussillon), Italiaans (rond Nice), Corsicaans (op Corsica).
Welke scholen wanneer? Verplichte lagere school (Primaire) in de leeftijd van 6 - 11. Vervolgens, het middelbaar onderwijs (Collège) in de leeftijd van 11 - 15. Uiteindelijk, hoger middelbaar onderwijs (Lycée) in de leeftijd van 15 - 18.
In de onderbouw van de havo en het vwo moet je naast Engels nog 2 moderne vreemde talen volgen. De school is verplicht om je Frans én Duits aan te bieden.
Nederlandse scholieren doorlopen in principe 2 scholen tot hun 18e levensjaar (basisschool en middelbare school), terwijl Franse scholieren wel 4 keer van school wisselen: école maternelle (kleuterschool), école primaire (basisschool), collège en lycée (bovenbouw in 2 delen).
In Noord-Frankrijk wordt in het arrondissement Duinkerke (Dunkerque) (département du Nord) door ouderen op of van het platteland nog een West-Vlaams dialect gesproken. Het verspreidingsgebied van dit Nederlandse dialect in Frankrijk wordt gewoonlijk Frans-Vlaanderen genoemd.
Franse Accenten: Regionale Accenten en Dialecten. Net als in elke andere taal, zijn er in het Frans verschillende regionale accenten en dialecten die verwarrend kunnen zijn voor iedereen die Frans probeert te leren.
We vergelijken een Diplôme du baccalauréat général met een vwo-diploma.
De schooldagen zijn in Frankrijk over het algemeen lang. De gemiddelde schooldag duurt van 8:45 h tot 16:30 h tegen 9:00 h tot 15:30 h in Nederland. De kinderen blijven doorgaans over in de middagpauze en indien men op het platteland woont is er vaak sprake van een langere reistijd.
Vrije deel havo en vwo
In de bovenbouw van het havo en vwo kun je in het vrije deel ook vreemde talen kiezen. Dit kan alleen als de school deze taal aanbiedt. En de taal geen onderdeel is van het profiel.
Fransen komen weinig in aanraking met de Engelse taal en leren en spreken daardoor ook minder goed Engels. Er zijn ook landen genoeg waar ze 'in het Frans' op vakantie kunnen gaan. De Franse wereld is groot genoeg om internationaal zaken te doen.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Per jaar volgen zo'n 14.000 studenten in veertig verschillende landen een opleiding Nederlands aan een universiteit of hogeschool. Van China tot Argentinië, van Amerika tot Indonesië, en dichter bij huis, zoals in Duitsland, Polen en Servië.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Dit zijn twee Romaanse talen waarvan de woorden zijn afgeleid van het Latijn. Een groot aantal woorden heeft dus dezelfde wortel en is daardoor gemakkelijk te herkennen. Daarom heeft iedereen die Frans spreekt al een Spaanse woordenschat die uit veel woorden bestaat.
Meer dan de helft van de moedertaal Franstaligen wonen in Frankrijk. Rondom Frankrijk tref je nog landen aan zoals België, Monaco, Zwitserland, Luxemburg waar Frans wordt gesproken. Ook op de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey (van het Verenigd Koninkrijk) zal je Frans aantreffen.
Occitaans, historisch ook wel langue d'oc of Provençaals genoemd, is de verzamelnaam voor een aantal nauw verwante streektalen, waaronder Gascons, die gesproken worden in Zuid-Frankrijk en kleine aangrenzende gebieden in Spanje en Italië. Het volledige taalgebied van deze streektalen wordt Occitanië genoemd.
Er bestaat in Frankrijk een vijfdaagse schoolweek voor het enseignement primaire (l'école maternelle en l'école primaire), maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag school van 09.00 - 16.15 uur en woensdag van 09.00 - 12.00 uur. De lunchpauze is van 12.00 - 13:30 uur.
Kennis van het Frans en Engels zijn belangrijke vaardigheden voor een succesvolle carrière op de internationale arbeidsmarkt. Als u Frans spreekt, komt u makkelijker binnen bij Franstalige bedrijven, zowel in Frankrijk als in andere Franstalige landen, zoals Canada, Zwitserland, België en Franstalige landen in Afrika.
Een schooldag in Frankrijk start vaak om 8:30 uur en eindigt rond 17:30 uur.