Maak het tot een positieve plek zodat je konijn het fijn vindt om het hok weer in te gaan. Lok je konijn in het begin met wat lekkers terug het hok in, in plaats van je konijn erin te tillen. Benoem 'in je hok' terwijl je konijn erin springt zodat er geleerd wordt wat dat betekent zonder dat je hoeft te lokken.
Gebruik als lokaas: stukjes witlof, groenten, mais maar ook wortel of brood. Het beste is om deze kooi in of recht voor de pijp te plaatsen om de konijnen er in te lokken. De kooi heeft twee klepjes die naar beneden hangen en wanneer het konijn erdoor loopt valt dit klepje ook gelijk weer naar beneden.
Vangen tam konijn
Plaatst de vangkooi in de buurt van waar het konijn is weggelopen of voor het laatst gezien is. Zorg ervoor dat het meest favoriete voer van het konijn in de vangkooi wordt geplaatst. Nu is het afwachten tot het konijn op het lokvoer afkomt en de vangkooi dichtklapt.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Konijnen verkiezen gras- en weilanden die omgeven zijn door bossen, hagen, braakliggende terreinen … Ze hebben een voorkeur voor droge, zandige gebieden en halfopen landschappen maar je vindt ze in allerlei landschapstypen: stadsparken en tuinen, dijken en wegbermen, bosranden, duinen, weiden, industrieterreinen.
Kijk ook eens of je wat handige hulpmiddelen in huis hebt, zoals een puppyren of een rol kippengaas, die je samen kan vasthouden. Dit maakt het makkelijker om het konijn naar een bepaalde plek toe te drijven waar je hem vervolgens kan vangen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.
Je neus gebruiken
Laat je konijn dus zijn best doen om bij de snack te komen. Stop bijvoorbeeld wat plukjes gras in een lege keukenrol en laat er wat stukjes uitsteken. Als ze er dan aan trekken, komt het een beetje mee. Dit is fase één.
Konijnen hebben behoefte aan stro, hooi en hout om op te knagen.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts.
Konijnen zijn vluchtdieren en stress gevoelig. Ze vinden een voorspelbare omgeving dan ook erg belangrijk. Ze markeren hun gebied met geuren zodat ze door het gebruik van hun neus altijd de weg weer terug kunnen vinden. En met deze kennis kunt u in bepaalde gevallen gewoon vertrouwen op de neus van uw konijn.
Het gedrag van een konijn
Maak daarom nooit te veel lawaai, praat er zachtjes tegen en loop er nooit achter om ze te vangen. Maar ga bijvoorbeeld op ooghoogte communiceren met je konijn of op de grond zitten. Wacht tot ze naar je toekomen en laat ze aan je hand snuffelen voor je ze aait.
Konijnen ontsnappen via de grond door een tunnel te graven. Zorg voor een omheining die onder de grond gaat en controleer de leefruimte regelmatig op tunnels. Daarnaast kunnen ze hun weg naar buiten wurmen door te kruipen door de allerkleinste doorgangen.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang! Dit is volkomen normaal!
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.
Waarschuwen of aandacht trekken
Soms duwt hij eerst met zijn kop, soms gebruikt hij meteen z'n tanden. Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Konijnen zijn zeer sociale dieren die van nature gewend zijn in groepen te leven. Ze houden dan ook van gezelschap, waarbij de mens als kameraad kan dienen. Omdat konijnen prooidieren zijn, houden ze er meestal niet erg van om opgepakt te worden, omdat dit lijkt alsof ze door een roofdier gepakt worden.
Om Jaws te laten stoppen met haar aanval-gewoonte moet je je hand boven haar hoofd houden, ver van haar neus. Als ze agressief kijkt (oren naar achteren), duw haar hoofd dan op een zachte manier naar de vloer. Ze zal jou dan als het dominante konijn zien. Konijnen kunnen erg territoriaal gedrag vertonen.
Behalve de mens zijn de voornaamste vijanden van het konijn, de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing en de vos.