Virussen zitten verstopt in bijvoorbeeld een e-mail (eigenlijk een spam mail) of usb stick. Open je besmette bestanden, dan activeert het virus zich, om zich vervolgens (ongemerkt) te installeren op je computer en schade aan te richten. Maar virussen kunnen zich ook 'verstoppen' in netwerkverbindingen zoals MSN.
Een computervirus kan gegevens op een computer beschadigen of verwijderen, een e-mailprogramma gebruiken om het virus naar andere computers over te brengen of zelfs alle gegevens op de vaste schijf wissen. Computervirussen worden vaak verspreid door bijlagen in e-mailberichten of door chatberichten.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Voedingsadvies. Een besmetting met virussen is te voorkomen door: Regelmatig je handen te wassen, zeker na toiletbezoek en voordat je eten bereidt. Schaal- en schelpdieren goed te verhitten.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem.
De snelste, eenvoudigste en betrouwbaarste manier om op virussen en andere malware op te sporen en te verwijderen, is het gebruik van een speciaal programma voor het verwijderen van malware, bijvoorbeeld AVG AntiVirus FREE.
Een virus kan zich direct over een netwerk verspreiden, zonder dat je wat aanklikt. Maar malware kan zich ook installeren op bijvoorbeeld je computer of telefoon doordat je een bepaalde website bezoekt, zoals sommige pornosites of sites met gratis mp3-bestanden.
Zo werkt een virus
Razendsnel maakt de cel een grote hoeveelheid virusdeeltjes. De nieuwe virusdeeltjes die vrijkomen besmetten op hun beurt weer nieuwe cellen. Zo word je als drager van het virus ziek. Zodra je immuunsysteem deze viruscellen ontdekt, gaat het aan het werk om onder andere antistoffen aan te maken.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen. Heb je meer zin in zoet?
U krijgt de klachten niet meteen als u het virus heeft. Het duurt meestal 5 tot 6 dagen voordat de klachten beginnen. U kunt ook na 2 dagen al klachten krijgen. Het duurt nooit langer dan 14 dagen voordat de klachten beginnen.
De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging.
Over het algemeen is Android een heel veilig besturingssysteem, maar geen enkel platform is onfeilbaar. Een telefoon kan dus altijd besmet raken met een virus. De afgelopen jaren zijn vooral malwarevirussen (helaas) populairder geworden.
Tik op 'Instellingen' > '[uw naam]' en scrol omlaag. Tik op de naam van een apparaat om de informatie van dat apparaat te bekijken, zoals het model, het serienummer, de OS-versie van het apparaat en of het apparaat een vertrouwd apparaat is en kan worden gebruikt om verificatiecodes van de Apple ID te ontvangen.
Android: een antivirus kan helpen om je Android-smartphone te beschermen, maar het is geen topprioriteit. Hoewel een antivirus op je telefoon je kan beschermen tegen kwaadaardige apps, is de beste bescherming nog steeds om nooit iets te downloaden dat niet uit de officiële Play Store komt.