In een verwijsbrief staat de vraag die de huisarts aan zijn collega heeft. Ook staan in de brief: de reden voor de verwijzing en de medische gegevens die er toedoen. Als je akkoord gaat met de verwijzing, gaat de huisarts er vanuit dat je ook toestemming geeft voor het delen van deze informatie.
Als u wilt dat uw behandeling wordt vergoed, hebt u een geldige verwijzing nodig voor medisch specialistische zorg. Hiervoor neemt u contact op met uw huisarts, behandelend zorgverlener of specialist. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk.
Uitsluitend de volgende routes worden erkend als “doorverwijzing”: 1. Cliënt komt uit justitieel traject (Forensische zorg) 2. Cliënt is in behandeling bij de aanbieder en zet behandeling direct voort na het beëindigen van de Wlz‐ indicatie. De Wlz‐indicatie wordt gezien als verwijzing.
Ja. Je kunt zomaar bij een psycholoog terecht. Echter voor een vergoeding vanuit de verzekering heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig.
Een verwijzing of doorverwijzing in de zorgverlening duidt erop dat een hulpverlener een zorgvragende doorstuurt naar een andere hulpverlener. De doorverwijzende hulpverlener is veelal werkzaam in de eerstelijnszorg, hoewel dit geen eis is, en is daardoor rechtstreeks toegankelijk voor de zorgvrager.
Een specialist kan de patiënt altijd terugverwijzen naar de huisarts en in de brief huisarts advies geven over een nieuwe verwijzing. Verschijnt de patiënt op de dag van het eerste consult in het ziekenhuis zonder verwijsbrief, dan wordt de patiënt beschouwd als zelfverwijzer en moet hij/zij de zorg zelf betalen.
Als behandeling in de GGZ het beste is voor u, maakt de huisarts in overleg met u een verwijsbrief voor de GGZ-behandelaar. De GGZ-behandelaar houdt uw huisarts op de hoogte van hoe het gaat met uw behandeling. Als de behandeling is afgelopen, laat de GGZ-behandelaar dit uw huisarts weten.
Waarom een verwijzing? De Zorgverzekeringswet verplicht een verwijzing voor het begin van een medisch-specialistische behandeling. De huisarts is een van de toegestane verwijzers. Alleen na een verwijzing kan de zorgverzekeraar de kosten van een behandeling vergoeden.
Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
Je hebt recht op een verwijzing naar een specialist als dat medisch noodzakelijk is. Jouw huisarts beoordeelt of die noodzaak er is. De huisarts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor jou niet zinvol is. Jouw huisarts moet dan duidelijk aan je uitleggen waarom hij geen verwijzing geeft.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten sinds kort online inzage geven in de verwijsbrief via ZorgDomein. Dit is een belangrijke stap in de ondersteuning van patiënten bij hun steeds actievere rol in de gezondheidszorg.
In detail zijn de regels als volgt: Wanneer heeft een patiënt een (nieuwe) verwijsbrief nodig? Een patiënt die voor het eerst met een nieuwe zorgvraag bij een specialist komt, heeft altijd een verwijsbrief nodig. De verwijsbrief is alleen geldig voor de vraagstelling die de huisarts hierin heeft geformuleerd.
Voor een eerste afspraak in het ziekenhuis heeft u een geldige verwijzing nodig. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zonder geldige verwijzing zal uw zorgverzekeraar de ziekenhuiskosten niet vergoeden en zijn de totale kosten voor uw rekening.
Geldigheid verwijsbrief Een verwijsbrief is een jaar geldig; d.w.z. dat de maximale termijn tussen het uitgeven van de verwijsbrief door de huisarts en het eerste polikliniekbezoek een jaar mag bedragen. Dit moet niet verward worden met 'jaarlijks een nieuwe verwijsbrief aanvragen'.
Kan je zomaar naar een psycholoog? Ja, je kan zomaar naar een psycholoog. De tijd dat je eerst langs je huisarts moet voor een verwijsbrief om vervolgens doorverwezen te worden naar een psycholoog, is voorbij. Ook het voor lief nemen je te laten helpen door een psycholoog waar je eigenlijk geen klik mee hebt.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022. In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
Hoe lang is een verwijsbrief geldig? Een verwijsbrief is – voor dezelfde zorgvraag- negen maanden geldig na uitgifte. Meldt u zich niet binnen een half haar aan voor zorg, dan moet u terug naar de huisarts.
Het komt regelmatig voor dat artsen hun aanspreektitel 'dokter' als 'dr. ' afkorten en zich laten aanspreken met Dokter 'Jansen'. Correct aanspreken van een arts die niet gepromoveerd is, is meneer 'Jansen'.
Het gesprek
Wees altijd eerlijk. Beschrijf uw klachten zoals ze zijn, maak ze niet erger en zwak ze ook niet af. Het is belangrijk dat de huisarts een goed beeld krijgt van uw klachten. U kunt eerlijk zeggen wat u van uw arts verwacht.