Hoe vaak moet je je haar wassen als man? Voor mannen geldt dezelfde frequentie als voor vrouwen. Was gemiddeld twee keer per week je haar. Ook is het voor mannen te adviseren om een shampoo en conditioner te gebruiken bij elke wasbeurt.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
2 á 3 keer per week je haren wassen, is meer dan genoeg
Het vet dat je voelt komt door de natuurlijke talgproductie die je hoofdhuid beschermt en je haren voedt. Als je jouw haren te vaak wast, dan verwijder je iedere keer deze talg laag, en dat kan leiden tot verschillende hoofdhuid klachten en drogen je haren uit.
“Elke dag je haren wassen, is niet per se schadelijk voor je hoofdhuid. Wel is het slecht voor je hoofdhuid als je al een droge hoofdhuid hebt. In de winter loopt het aantal mensen met een droge hoofdhuid vaak op. Een derde van de Nederlanders geeft aan een droge hoofdhuid te hebben.
Het antwoord is simpel: minstens twee keer per week maar elke dag is zeker aangeraden. Kies echter wel voor een goede shampoo, wanneer u het dagelijks wast.
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Maar gemiddeld zijn dit er tussen de 50 en 120 per dag. Dat lijkt best veel, maar er groeien ook altijd weer nieuwe haren bij. En als je kijkt naar het totale aantal haren dat je op je hoofd hebt (rond de honderdduizend!) dan valt het dus heel erg mee.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Voor mannen geldt dezelfde frequentie als voor vrouwen. Was gemiddeld twee keer per week je haar. Ook is het voor mannen te adviseren om een shampoo en conditioner te gebruiken bij elke wasbeurt. Bij mannen is het alleen beter om een conditioner te gebruiken die ook de hoofdhuid verzorgt en niet alleen het haar.
Geduld wordt beloond: in de derde week zou je haar gewend moeten zijn aan de minder frequente wasbeurten en kun je niet meer om de behaalde voordelen heen. Doordat je de natuurlijke oliën die je hoofdhuid aanmaakt niet voortdurend vroegtijdig verwijdert, houd je jouw kroeshaar gehydrateerd en wordt het steeds gezonder.
Omgekeerd je haar wassen, de naam zegt het eigenlijk al. Je verandert de volgorde van de producten. Het resultaat is dat je haar losser is en meer volume krijgt, vooral als je haar fijn of beschadigd is. Je haar en je hoofdhuid is schoner.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos.
Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!) gaat zorgen. Haar is een niet-levende vezel, waardoor alles wat op je haar blijft zitten tussen wasbeurten er ook óp blijft zitten.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Wanneer je je haar gaat wassen gebruik je logischerwijs eerst je shampoo. Gevolgd door een masker en daarna je conditioner. De shampoo opent namelijk je haarschubben, het masker gaat hierdoor in je tweede laag van het haar zitten waardoor het extra goed gevoed wordt en de conditioner sluit vervolgens de haarschubben.
Met name vitamine B1, biotine (B8), folaat (B11) en vitamine B12 tekorten kunnen haaruitval veroorzaken1. Maar vrijwel alle b-vitaminen zijn belangrijk voor gezond haar! B-vitamines zijn nodig voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
U kunt in plaats van gewone shampoo ook droogshampoo gebruiken of een speciale badmuts of haarwascap, waarmee u uw haren kunt wassen zonder water. U masseert uw hoofd een paar minuten zachtjes met de badmuts. Daarmee wast en verzorgt u uw haar. Uitspoelen hoeft niet.