Als u gedaagde bent in appél (de tegenpartij stelt beroep in) kunt u wel een eis in reconventie, een tegeneis, indienen. Dat houdt in dat u meelift op het beroep dat werd ingesteld door de andere partij en u met uw advocaat een tegeneis indient.
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een zaak door een hogere rechter. In civiele zaken treedt het gerechtshof op als hoger beroepsrechter van vonnissen in eerste aanleg van de kantonrechter en rechtbank. Het gerechtshof kan in hoger beroep een vonnis van de lagere rechter bekrachtigen of vernietigen.
In hoger beroep kunnen jij en je advocaat je zaak veel gerichter voorbereiden. Je weet precies wat je extra moet benadrukken om voor eventuele strafvermindering te kunnen zorgen. Je kunt die punten verder beargumenteren en uitvechten door bijvoorbeeld getuigen of experts in te schakelen (bron: AD, 2017).
Als u besluit om hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep aan te tekenen tegen een uitspraak van de rechtbank, dan moet u de Centrale Raad van Beroep zogenaamde griffierechten betalen. Deze administratieve kosten bedragen in dit geval 110 euro.
Uitspraak hoger beroep: arrest van het Gerechtshof
De duur van de procedure in hoger beroep hangt mede af van de complexiteit van de zaak. Een appelprocedure grofweg tussen de 6 – 12 maanden duren. Bij ingewikkelde rechtszaken kan dat ook langer duren. Bij hoger beroep van een kort geding ook korter.
De kans om in hoger beroep het oordeel van de rechtbank succesvol aan te tasten is vrij hoog: - Percentage bekrachtiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 42%. - Percentage vernietiging vonnis/beschikking eerste aanleg: 38% (in handelszaken 29%). - In de overige 20% hoger beroepen is geen arrest gewezen.
Het hangt van de feiten en omstandigheden van de zaak af, en de omvang van het procesdossier, of de proceskansen makkelijk in te schatten zijn of dat het juist lastig is. De advocaat die in hoger beroep de zaak doet zal sowieso het procesdossier in eerste instantie moeten bestuderen.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter dan kunt u in verzet of in hoger beroep gaan. Aan een beroep en hoger beroep zijn kosten verbonden.
Termijn om beroep in te stellen
U moet hoger beroep binnen een bepaalde termijn instellen. Meestal is dat 14 dagen na de uitspraak. In bepaalde uitzonderingen gaat de termijn van 14 dagen niet direct na de uitspraak in, maar pas nadat u voor de eerste keer kennis heeft genomen van de uitspraak.
Na het instellen van hoger beroep is de uitspraak in laatste aanleg gewezen. Tegen uitspraken die in laatste aanleg gewezen zijn, is enkel nog een cassatieberoep mogelijk bij het hoogste gerechtshof, het Hof van Cassatie.
Hoger-beroep-familierecht.nl werkt op basis van een standaard sterk concurrerend uurtarief van slechts € 185,– per uur. Het door ons kantoor gehanteerde standaard uurtarief wordt tijdens het eerste gesprek met u besproken.
De officier van justitie moet binnen zestien weken nadat de beroepstermijn is verstreken beslissen. De beroepstermijn is zes weken na de dag van ontvangst van de verkeersboete (de brief van het CJIB).
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Bent u het niet eens met een vonnis, beschikking of uitspraak in uw zaak? Meestal kunt u hiertegen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college.
Familiezaken gaan over familiekwesties zoals echtscheiding, alimentatie, omgangsregelingen en adoptie. Ook ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing van kinderen zijn familiezaken. Bent u het niet eens met een uitspraak van de rechter? Dan kunt u in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.
De schuldenaar (de geëxecuteerde) mag geen inhoudelijke bezwaren tegen de uitspraak meer aanvoeren. Daarvoor dient het verzet, het hoger beroep of de cassatie.
Aan het indienen van hoger beroep zijn zeker risico's verbonden. In het strafrecht kunt u bijvoorbeeld een hogere straf opgelegd krijgen. Tevens zit u een zekere tijd in onzekerheid. De hele zaak moet opnieuw worden behandeld.
Gemiddeld duurt het ongeveer 9 – 15 maanden voordat uw strafzaak in hoger beroep wordt behandeld. U ontvangt hiervoor vanzelf een oproeping. Omdat het hoger beroep bij het gerechtshof de laatste feitelijke instantie is om uw feitelijke verweren naar voren te brengen, is het belangrijk dat dit goed gebeurt.
Als het bestuursorgaan ermee instemt, kun je een beroepschrift indienen bij de rechter. Je dient dan bij het beroepschrift ook de instemming van het bestuursorgaan mee te sturen. Ook als het bestuursorgaan niet op tijd een beslissing neemt op een aanvraag of bezwaarschrift kun je rechtstreeks in (hoger) beroep.
Als u verliest, betaalt u de kosten van de andere partij. De vergoeding is voor de proceskosten en buitengerechtelijke kosten, zoals kosten voor bewijs. De vergoeding kan lager zijn dan de kosten die echt zijn gemaakt. Bijvoorbeeld als u de advocaat per uur heeft betaald of omdat de rechter niet alle kosten nodig vond.
Bestuursrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Bij bestuursrechtelijke zaken is een advocaat niet verplicht. Gaat u in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep of de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State? Ook dan hoeft u geen advocaat in te schakelen.
Er wordt vrijwel nooit op zitting al een beslissing genomen over uw zaak. De beslissing komt meestal 4-6 weken na de zitting. Als het erg druk is op de rechtbank, duurt het soms nog langer. Uw advocaat krijgt de beslissing per post.
Op grond van het bepaalde in artikel 453 Sv mag degene die hoger beroep heeft ingesteld, dit hoger beroep uiterlijk tot de aanvang van de behandeling ter zitting intrekken. In de jurisprudentie is deze regel versoepeld.