Tandsteen kan leiden tot gaatjes en tandbederf. Wanneer tandsteen zich boven de tandvleesgrens ontwikkelt, leidt dit tot nog ernstiger gebitsproblemen, zoals parodontitis.
Tandplak en tandsteen
Het plakt als het ware vast aan uw gebit. Deze plak kan de basis zijn van verkleuringen van de tanden en kiezen, en kan tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Wanneer de plak niet goed verwijderd wordt, gaat het zich steeds meer hechten aan het gebit.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen je tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.
Tandsteen biedt tandplak een groter en minder glad oppervlak om zich af te zetten en vast te hechten, hetgeen kan leiden tot ernstiger problemen zoals cariës en tandvleesproblemen. Tandsteen is niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van uw gebit en uw tandvlees, maar het is ook een cosmetisch probleem.
Tandsteen ontstaat niet zomaar, het begint allemaal bij tandplak. Het is compleet normaal dat elke dag zich een laag tandplak op de tanden vormt. Dit is een nauwelijks zichtbaar laagje van verschillende bacteriën (denk aan: speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa) op de kiezen en de tanden.
Hoe onstaat tandsteen? Dagelijks vormt zich een laag tandplak op de tanden. Deze kleverige laag bestaat uit bacteriën, voedselresten en eiwitten uit je speeksel. Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen.
Omdat het qua kleur niet gemakkelijk te onderscheiden is van je gebit, is tandplak niet gemakkelijk te herkennen. Als je plak van je tanden afhaalt dan herken je het als een soort crèmekleurige plak. Ook als je met je tong langs je tanden glijdt, kun je tandplak voelen.
Probeer 1 à 2 x per jaar een mengsel te maken met natriumcarbonaat (Baking Soda) en water en poets je tanden op een zachte manier. Dit zal zorgen voor een efficiënte en natuurlijke verwijdering van tandsteen. Dit product kan ook je tanden witter maken en het helpt om de zuurtegraad in je mond te verminderen.
In principe kan iedereen last krijgen van tandplak en tandsteen. Helaas is het niet volledig te voorkomen.
Voorkomen van tandsteen
Daarom is het regelmatig bezoeken van de Mondhygienist of preventieassistent goed om het tijdig te laten verwijderen. Voor de een zal dat elke 3 maanden zijn en voor de ander is elke half jaar voldoende.
Het onderzoek toont dat de kauwbeweging speekselvorming stimuleert. Kauwgom verwijdert zo voedselresten tussen de tanden, vermindert een droge mond en vermindert tandplak. De promovendus classificeert dit als de 'basiseffecten' van vrijwel iedere soort suikervrije kauwgom.
Door minimaal 2x per dag goed te poetsen – ook op de moeilijk bereikbare plekken- kun je tandsteen voorkomen.
Tandsteen is een geel- of bruinkleurige afzetting die gevormd wordt als tandplak op je tanden mineraliseert. Of je gevoelig bent voor opbouw van tandsteen verschilt per persoon. Over het algemeen word je naarmate je ouder wordt meer vatbaar voor de vorming van tandsteen op je tanden.
Afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt duurt een afspraak bij de mondhygiëniste tussen de 30 minuten en één uur.
U heeft na afloop van de behandeling in principe nergens last van. Wel kan uw gebit wat gevoelig zijn vanwege de gebitsreiniging. U kunt gewoon eten, drinken en uw gebit poetsen.
We adviseren patiënten niet direct na een polijstbehandeling te eten of te drinken, maar ongeveer anderhalf uur te wachten. Ook is het raadzaam extra te spoelen met water.
Pijn na tandsteenverwijdering
Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig met een tandpasta voor gevoelige tanden. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.
Wie denkt dat tandplak weggepoetst kan worden door meer tandpasta te gebruiken, heeft het mis. Sterker nog, tandpasta heeft er helemaal geen invloed op. Dat meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, dat tien onderzoeken hierover samenvoegde en analyseerde.
Zij verwijderen je tandsteen met een tandartshaakje of een ultrasoon apparaat, afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen die je hebt verzameld. Na afloop van de behandeling wordt het gebit gepolijst. Dat geeft een heerlijk fris gevoel en houdt de tanden langer vrij van tandplak.
Tandsteen ontstaat door kalk dat in opgeloste vorm in uw speeksel zit. De kalk zet zich af op uw tanden. Hierdoor ontstaat er een ruw laagje op uw tanden, waar door er gemakkelijk vuiligheid aan blijft plakken. Als dat laatste gebeurt, loopt u het risico dat uw tandvlees ontstoken raakt.