Tik heel zachtjes met het ei tegen de rand van de kom totdat er een gaatje in komt. Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei. Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles.
De onderkant steunt op je handpalm waar je duim begint. Eens je het eitje goed vast hebt, kun je het openen. Dit doe je best op een scherpe rand. Wanneer je je eitje tegen een vlak oppervlak tikt, komt het vaak erg hard aan en breekt het meteen open.
Een ei is sterk door de ronde vorm van de schaal. Als je in een ei knijpt, wordt de kracht goed over de ronde schaal verdeeld. Daardoor kun je een ei niet zomaar stukknijpen. Bij een ei met een barst wordt de kracht een stuk minder goed verspreid.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren, Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
#2 Je ei wordt niet plat als je er een gaatje in prikt
Het oog wil ook wat: wanneer je geen gaatje in je ei prikt, kan de lucht in de luchtkamer slecht weg. Uiteindelijk verlaat de lucht je ei via de poriën in de schaal, maar dat gebeurt pas nadat het eiwit gestold is.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Een rauw ei kan snel kapot vallen of breken. Maar toch is het ook heel erg sterk. Zo sterk zelfs dat je eroverheen kunt lopen!!
Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei. Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles. Houd de fles op de kop, knijp erin en leg hem heel voorzichtig op de eidooier, zodat hij niet breekt.
Het hoogste punt van een boog is het sterkst, net zoals de boven- en onderkant van een ei. Grappig weetje: een staand kippenei kan wel 40 kg dragen en een struisvogelei wel meer dan 200 kg.
De consumptie van rauwe eieren houdt een zeker risico in: zij kunnen immers besmet zijn met bacteriën (bijvoorbeeld salmonella). De inname daarvan kan een reëel gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Je kan 2,5 tot 3 kg per ei toevoegen op de plateau. Dat is ongeveer de massa van een flinke kip. Een ei is dus supersterk, maar toch kan een klein kuikentje het breken.
Het kippenei bleek bij een kracht van 45 Newton te knappen. Het struisvogelei hield het een stuk langer uit: pas bij 500 Newton begon het barsten te vertonen. Volgens Meyers en zijn team blijkt grootte een doorslaggevende factor te zijn voor de sterkte van de eierschil. Hoe groter het ei, hoe zwakker de schil.
Dat ei komt uiteindelijk uit de cloaca van een kip. De cloaca, afgeleid van het Latijnse woord voor 'riool', is de opening in het kippenlijf waaruit zowel de ontlasting als de urine en de eieren komen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
In ons gezin is roerei echt een favoriet. Bovendien is roerei bijna koolhydraatvrij met minder dan 1 gram koolhydraten per portie! De kunst met het maken van roerei is om eerst te zorgen dat de eieren goed los geklopt zijn.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Hoelang kun je eieren bewaren? Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Een beginnend gaatje is vaak niet zichtbaar met het blote oog en ook veroorzaakt het nog geen pijn. Ontwikkelt het gaatje zich verder door? Dan krijgen veel mensen last van gevoelige plekken en soms zelfs pijn. Bij een beginnend gaatje hoeven we niet altijd meteen in te grijpen.
Natuurlijk is pijn voor iedereen anders, maar meestal wordt aangegeven dat het schieten van een (tweede) gaatje slechts een seconde pijn doet. Daarna ebt de pijn al snel weg. Na het schieten kunnen de oren licht geïrriteerd voelen, maar dit is na maximaal 3 dagen helemaal verdwenen.
We raden aan 12 maanden te wachten met het dragen van grote, zware oorbellen. Vermijd ten minste 6 weken na het schieten van de gaatjes contact met haarspray, shampoo en andere irriterende stoffen.