Vaak komt dit neer op verschillende soorten worst, zoals de eerder genoemde braadworst en curryworst. Maar ook mini-pretzels, champignons met uien en gepofte kastanjes doen het altijd goed. Op een gezellige Duitse borrelplank mogen ook mini Flammkuchen niet ontbreken.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
De Kartoffelsalat is waarschijnlijk het bekendste typisch Duitse gerecht. Deze eenvoudige maar heerlijke, koude aardappelsalade kun je in veel restaurants als bijgerecht bestellen. De bereiding varieert van streek tot streek, soms met mayonaise, soms met olie en azijn.
Iedere deelstaat in Duitsland heeft zo zijn eigen typische gerechten, maar worst is en blijft in alle staten erg populair. Frankfurter worst, Berlijnse curryworst, Regensburger braadworst en Thüringse roodworst zijn de bekendste.
Het avondeten wordt in Duitsland meestal wat later gegeten dan in Nederland, zo rond 8 uur 's avonds. Dit is meestal een wat lichtere maaltijd dan de lunch. Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen.
Vlees en worst
Typisch Duits eten bevat ook een breed scala aan vleesgerechten, met name worsten. De Duitse keuken is beroemd om zijn 'Wurst' variëteiten, zoals 'Bratwurst', 'Currywurst' en 'Weisswurst'. Deze worsten worden vaak geserveerd met zuurkool, aardappelen of 'Knödel' (Duitse deegballetjes).
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om zijn worsten, waarvan curryworst en braadworst misschien wel de bekendste zijn. Vooral in Berlijn worden deze lekkernijen gegeten. Curryworst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit worst wat met een currysaus wordt geserveerd.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
De verjaardag wordt in de middag (rond 15.00 uur) gevierd, op de voor Duitsland typische “Kaffee- und-Kuchen”-tijd.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
"Duitsers ontbijten ook veel met muesli en fruit. Ze drinken koffie en thee erbij. Het lijkt dus veel op ons ontbijt. In grote steden als Berlijn, Hamburg en München wordt in het weekend heel uitgebreid ontbeten, soms wel tot 14.00 uur."
Lange rijstijd
'Duits brood is – vooral dankzij de langere rijstijd en andere manier van bakken – uitgesprokener van smaak, steviger en met een dikkere en knapperiger korst. Het is gewoon een duidelijker brood. ' Duits brood is uitgesprokener van smaak dan Frans brood.
Het meest typische Duitse beleg dat we in Nederland niet kennen en hier heel populair is, is eigenlijk Schweinemett (rauw varkensvlees, beetje zoals tartaar, bij voorkeur met uitjes, zout en peper).
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar.
Koffie is de meest geliefde drank in Duitsland. In 1999 verslonden de Duitsers er zo'n 162 liter per hoofd van de bevolking van. Op de tweede plaats van de geliefde dranken kwam bier, met 127.5 liter per persoon. Duitse koffie is over het algemeen een ander melange dan de Nederlandse en wat sterker gebrand.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland. Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen.
Eigenlijk is het een tussenmaaltijd met huisgemaakte worst, gerookte forel of ham en korstig brood uit het Zwarte Woud. Om correct te zijn hoort er ook nog een Wässerli, een vruchtenbrandewijntje bij, maar tegenwoordig beschouwen zelfs de bewoners van het Zwarte Woud de vesper eerder als avondmaaltijd.
Denk bijvoorbeeld aan Bouletten (gehaktballetjes met ui), Eissbein (gekookte varkenspoot) of een Berliner Weisse mit Schuss (witbier met siroop). De bekendste Berlijnse specialiteit blijft waarschijnlijk de alomtegenwoordige Currywurst (worst met ketchup en currypoeder).
Duitsers houden van humor. Ze zien overal de satirische kanten van, zitten vol kwinkslagen, droogkomische opmerkingen, grappen en grollen en vertellen elkaar moppen.