De eerste moedermelk bevat veel waardevolle stoffen voor uw kindje. Deze moedermelk heet colostrum. U maakt dit aan vanaf de 16e zwangerschapsweek tot enkele dagen na de bevalling. Colostrum is rijk aan antistoffen, groeifactoren en eiwitten.
Je colostrum bevat talrijke andere bestanddelen die de groei en ontwikkeling van je baby ondersteunen. Wetenschappers onderzoeken nog steeds welke rol sommige daarvan spelen. "Colostrum blijft tot ongeveer 30 uur na de bevalling dezelfde samenstelling houden", zegt professor Hartmann.
Colostrum is onderzocht vanwege zijn immunologische voordelen voor pasgeborenen, maar ook voor volwassenen. Het bevat ook voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en vitamine D die helpen bij de botontwikkeling.
Per voeding kan het verschillen hoeveel colostrum er is. Dit kan tussen de 5 ml tot 30 ml zijn. Dit is voldoende voor een gezonde, op tijd geboren baby. Een gezonde, op tijd geboren baby heeft genoeg reserves voor de eerst 24 uur en heeft naast colostrum niets extra's nodig.
Samenvatting. Colostrum heeft als functie om antilichamen, bioactieve stoffen en voedingsstoffen te geven aan pasgeboren zoogdieren. Colostrum van mensen helpt om de baby te versterken en hun lichaam te laten ontwikkelen en gezond te laten worden.
Zoals gezegd zit colostrum vol met afweerstoffen zoals immunoglobulinen (voornamelijk IgG-1 en in mindere mate IgM, IgA en IgG-2). Deze antilichamen zijn eiwit-bevattende moleculen die worden gemaakt wanneer een (gezonde) gastheer reageert op binnendringende ziekteverwekkers (bacteriën, virussen en parasieten).
De eerste melk die uit je borsten komt na de bevalling is vanillegeel van kleur. Deze melk wordt ook wel 'colostrum' genoemd en is een kickstart voor de groei van je baby. Het bevat hoge concentraties eiwitten en suikers. Ook bevat het veel ziektewerende stoffen die je baby beschermen.
Vanwege het rijke gehalte aan voedingsstoffen helpt colostrum de groei en ontwikkeling van pasgeboren baby's te ondersteunen, en hetzelfde geldt voor dieren. Volgens studies helpt het ook de darmgezondheid te bevorderen, vanwege de aanwezige goede bacteriën (Bron: MDPI).
Colostrum is heel geconcentreerd en heel voedzaam voor je baby. Slechts een of twee milliliter is de eerste dag al een hele voeding. Kolven vóór de bevalling, het zogenaamde antenataal kolven, is een optie, maar het hoeft niet. De melk is er sowieso, ook als je besluit niet te kolven.
Als je structureel extra gaat kolven, maak je (te) veel moedermelk aan. Het is vaak voldoende om één keer extra te kolven ergens op de dag. Een goed moment om extra te kolven is bijvoorbeeld na de ochtend voeding. Na de ochtend voeding heb je namelijk meestal wat meer melk.
WAT IS COLOSTRUM Colostrum of biest (biestmelk) is een bijzonder en natuurlijk produkt, het voorziet pasgeborenen van belangrijke stoffen voor het opbouwen van hun immuunsysteem. Het bevat voedingsstoffen, groeistoffen, immuuneiwitten, vitamines en mineralen.
Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur. Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.
De belangrijkste reden om te kolven in de zwangerschap is dus het verzamelen van colostrum om te voorkomen dat je kindje met kunstmatige zuigelingenvoeding gevoed wordt.
Het wonderbaarlijke is dat je melk al klaar is in je borsten voordat je baby wordt geboren. Dat betekent dat er uit je tepels een beetje colostrum – de eerste moedermelk – kan lekken, dat nogal dik en kleverig is. Dat kan al bij 14 weken gebeuren, maar het komt vaker voor in de laatste fase van de zwangerschap.
De melk die vlak na de bevalling wordt aangemaakt is afgestemd op je baby: eerst is dat colostrum, en daarna gaat het over in rijpe moedermelk. De colostrum zal niet opraken, dus je oudere kind mag na de baby gerust drinken.
Frequent voeden in de eerste weken is belangrijk voor een goede melkproductie. De meeste baby's drinken 8-12 keer per dag (24 uur). Je kunt niet te vaak voeden. Leg je baby aan bij de eerste tekenen van honger (zoeken, happen, handen in de mond).
Kolf als het mogelijk is minimaal 8 keer per dag. Om een voorraadje op te bouwen kolf je tussen 2 voedingen door of geef je de ene borst en kolf je de andere. Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten.
3: Zorg voor een goede timing. Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Kolf 2 à 3 keer per dag ongeveer 10 minuten. De eerste keren moet u ervaring opdoen en het kan zijn dat er de eerste keren geen melk uit de borst komt. De hoeveelheid die vrouwen uiteindelijk kolven is heel verschillend.
Afkolven van colostrum tegen het einde van de zwangerschap kan voorkomen dat baby's na de geboorte moeten worden bijgevoed met kunstvoeding. Ervaring met het afkolven met de hand vergroot het zelfvertrouwen van moeders in hun vermogen hun baby zelf te voeden.
Uit onderzoek is gebleken dat een combinatie van handkolven en elektrisch kolven tijdens de eerste 3 dagen na de bevalling helpt om zo snel mogelijk de melkproductie op gang te brengen. Voor de langere termijn geeft deze methode een hogere melkproductie per 24 uur.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.