Lekker om bij de tapas te drinken is Spaans bier, vermout, sangria, witte en rode wijn, maar ook de speciale Spaanse wijnen zijn een goede keuze, zoals de Spaanse droge sherry en manzanillas. Een glas lekkere cava is ook zeker een aanrader om te drinken bij een lekkere tapas.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Een van die typische Spaanse dranken is de sangria. Dat is hele andere sangria dan die wij op een zwoele zomeravond bij de Lidl of de Aldi halen. Vaak bestaat Spaanse sangria uit citroen, limoen, rum, suiker, sinaasappel, rode wijn en een beetje sinaasappelsap.
Ponche Caballero is een typisch Spaanse likeur. De basisingrediënten van Ponche Caballero zijn Andalusische sinaasappels, pruimen, rozijnen, gedroogd fruit, siroop en kaneel. Ponche Caballero is heerlijk puur te drinken, maar is ook een geweldige mixer voor cocktails.
De meeste Spanjaarden drinken een 'caña', een klein biertje van de tap, omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Wat Spanjaarden ook regelmatig drinken is een 'clara', een combi van bier en Fanta.
In Spanje zegt men dus niet “una cerveza por favor” maar meer “una caña por favor”. Bij de flesjes wordt gesproken van “tercio” in bijna heel Spanje. De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra”.
Ontbijt (desayuno)
Het ontbijt 's ochtends heet 'esmorzar' in het Catalaans of 'desayuno' in het Spaans en wordt vaak thuis of in een café genuttigd. Het ontbijt bestaat meestal uit een stukje geroosterd stokbrood of tostada, die je insmeert met boter of olijfolie en wat kaas of vleeswaren.
Veel Spanjaarden bestellen een clara wanneer ze op een terrasje zitten. Dit drankje bestaat uit bier en Fanta: lekker verfrissend!
In Spanje mag je vanaf je 18e alcohol drinken. Ook in supermarkten geldt deze leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol.
In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is. Dit is een probleem en daarom maken veel Spanjaarden en ook vakantiegangers gebruik van water uit flessen, een 'big business' in Spanje.
De gemiddelde prijs van een biertje in Spanje is €1,87.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker. Wil je echt de eetgewoonten van Spanje volgen? Bestel dan na 11:00 uur geen cafe con leche meer.
Wanneer je de meerderheid vraagt naar de typische Spaanse specialiteiten, krijg je al snel als antwoord: tapas, chorizo, cerveza's en heerlijke sangria. Maar de Spaanse keuken is meer dan dat alleen. Spanje heeft namelijk een ijzersterke culinaire reputatie en zal je positief weten te verrassen.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
Mazout (Vlaams) is een mengsel van cola en bier. Geen cocktail want een cocktail moet minstens drie ingrediënten bevatten.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Een clara bestaat normaalgesproken uit Spaans bier vermengd met Casera (tonic met citroensmaak). Een andere versie is de clara con limón (clara met citroen), die bestaat uit bier en citroenlimonade.
Spanje heeft een traditie in koffie drinken. In Spanje is koffie iets wat je of thuis, of in de vele bars en terrassen drinkt, als ontbijt of na een maaltijd. Er zijn koffievariaties met of zonder alcohol erin en ook de verschillende regio's in Spanje hebben weer andere uitdrukkingen en variaties.
In Spanje mag u niet meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben. Beginnende bestuurders (met een rijbewijs van jonger dan 2 jaar) mogen niet meer dan 0,3 promille in het bloed hebben. Onder invloed zijn van drugs is in Spanje verboden.