Ben niet bang het verkeerde te zeggen. Het feit dat je iets van je laat horen, geeft de ander steun. Probeer te zeggen wat je voelt. Een berichtje vanuit je hart is altijd goed.
Maak duidelijk aan elkaar wat jullie behoeften zijn, want de ander kan het niet ruiken (en mannen dus sowieso iets minder goed dan vrouwen)! Als je je partner vertelt wat je nodig hebt, kan hij of zij daar tenslotte ook iets mee.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen? ' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Je kunt troost bieden door iemand bemoedigend toe te spreken, door medeleven te betuigen of gewoon door er te zijn. De kracht van troost is groot. Het geeft de ander het gevoel dat hij of zij er niet helemaal alleen voor staat.
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Soms is dat moeilijk, want de meeste mensen praten liever dan luisteren. Maar om iemand te troosten hou je best zelf je mond en laat je de andere praten. Minimaliseer het verdriet niet en ga ook geen ongevraagde raad geven. Hou je oren gewoon open, luister en niet met je ogen draaien, alleen begripvol knikken.
Dan is er maar één weg: de pijn in de ogen kijken en verdragen terwijl je er met je aandacht bij blijft. Het is nodig dat je onvoorwaardelijk 'ja' zegt tegen die pijn. Dat kan echter alleen als je de stilte in jezelf opzoekt om zo te kunnen voelen wat zich allemaal in je lichaam afspeelt.
Iemand met liefdesverdriet help je door vooral veel te luisteren. „Stel vragen en laat je eigen mening over de ex en de relatie achterwege. Dus geen dooddoeners als 'je ex was toch een sukkel'. Voor het verwerken van het verdriet, kan het helpen als iemand de ruimte krijgt om zijn verhaal te delen.”
Wat zeg je tegen iemand die het mentaal moeilijk heeft?
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Wij hebben enkele voorbeeldzinnen, om iemand sterkte te wensen tijdens een moeilijke tijd, op een rijtje gezet: “Ik wens je sterkte tijdens deze moeilijke periode en denk wat vaker aan je.” “Ik hoop dat het snel beter mag gaan en duim voor je.” “Sterkte tijdens deze moeilijke periode.
“Ik hoop dat je snel weer op de been bent. Ik denk aan je en wens je alle kracht en energie toe om te herstellen.” “Geef niet op, blijf positief en weet dat je niet alleen bent in deze moeilijke tijd. Ik hoop dat je snel weer de oude bent.”
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Je kunt schrijven dat je het vreselijk vindt dat de ontvanger in deze uitzichtloze situatie zit en dat je gedachten teruggaan naar de mooie momenten die jullie samen beleefd hebben. Benoem daarbij de eigenschappen die je altijd zo leuk vindt aan die persoon.
Wanneer troost ook inderdaad aan deze transformerende voorwaarde voldoet krijgt troost zelf de kenmerken van een emotie; een object gerichte ervaring met het relevante doel: geluk. Daarom kan deze actieve vorm van troost een emotie genoemd worden.
Laat hem weten dat je er voor hem bent en dat hij altijd met je kan praten. En als hij geen zin heeft om over zijn gevoelens te praten, probeer toch uit hem te krijgen wat hem dwarszit. Wie weet heb jij wel de perfecte oplossing voor hem in petto.