Kibbeling is een van de populairste visproducten in Nederland. En nee, kibbeling zwemt niet in de zee. Kibbeling is geen vissoort maar een product dat een lange Nederlandse traditie kent. Deze échte Nederlandse snack wordt gemaakt van stukjes gesneden witvis, die in een beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd.
Op mooie zomerdagen omstreeks 1950 kwamen de toeristen voornamelijk uit Amsterdam naar de stranden van IJmuiden. Slimme visboeren hadden bedacht dat kleine stukjes kabeljauw gedompeld in een papje van zout en bloem 'besprenkeld met pittige kruiden' een heerlijke kibbeling opleverden.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden vis die in beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd. Het woord kibbeling duidde van oorsprong op gezouten kabeljauw en zou een verbastering van het woord zijn.
De laatste tijd kwam kabeljauw en schelvis weer in beeld voor deze visspecialiteit en zelf scholfilet werd en wordt voor lekkerbekjes gebruikt. Bij Kibbeling kennen we een vergelijkbaar patroon. Eerst werd Kibbeling alleen gebakken van speciaal uit kabeljauw uitgesneden kabeljauw-wangetjes.
Hoe komt de kibbeling aan zijn naam? De naam kibbeling is ontstaan vanuit de naam 'kabeljauwwang', want hier werd vroeger de kibbeling van gemaakt. Kabeljauw was vroeger (in de 19e eeuw) namelijk het een belangrijk bestandsdeel van het voedsel in Nederland. En deze wangetjes werden dan in een beslag met kruiden bereid.
ALPHEN AAN DEN RIJN - Visspecialist Sluizeman in Alphen aan den Rijn mag zichzelf maker van de beste Nederlandse kibbeling noemen. De finale van de zogeheten Kibbeling Cup werd maandag gehouden in Spakenburg, het vissersdorp waar eigenaren Jack en Angelique Hendriks vandaan komen.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vissoorten. Die bevatten maar weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Vanwege die vetzuren heeft vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines de voorkeur.
Kibbeling opwarmen airfryer
Als de airfryer warm genoeg is plaats je de kibbeling in de airfryer mand. Zorg ervoor dat de kibbeling niet te dicht op elkaar ligt zodat ze gelijkmatig kunnen opwarmen. Bak de kibbeling gedurende 10 minuten in de airfryer.
In vrijwel alle vis die gepaneerd is en in hete olie gebakken, is de kans groot dat er veel schadelijke stoffen in zitten die ontstaan zijn door de manier van verhitten. Kibbeling staat hier bekend om, helaas is visfrites ongeveer het zelfde.
Kibbeling in het Duits fritierte Fischstückchen. Kibbeling in het Engels fried cod bits.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind. De kibbeling wordt geserveerd met een sausje naar keuze.
Een grote portie kibbeling bevat ca. 400 gram.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
De populairste vissoorten in Nederland zijn zalm, tonijn en haring. Bij de viskraam of viswinkel zijn ook kibbeling en lekkerbek erg populair. Het wordt aangeraden om een tot twee keer in de week vis te eten en bij voorkeur wekelijks een vette vis zoals haring of makreel.
Mag je garnalen tijdens de zwangerschap? Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.
Om de ziekte toxoplasmose te voorkomen is het belangrijk de handen regelmatig te wassen en om vlees goed te verhitten of in te vriezen voor minimaal 2 dagen bij -12 °C. Voor zwangeren geldt daarnaast het advies om geen rauw vlees of rauwe vleeswaren zoals carpaccio, filet américain of salami te eten.
Kibbeling" is een verbastering van het woord "kabeljauwwang". Deze wangetjes werden apart afgesneden. kibbeling van gezoute visch [1776; Des Roches], kibbeling 'de kieuwen of kaken van gezouten kabeljauw' [1811; Blussé].
BEREIDINGSWIJZE. Oven: Verwarm de oven voor op 220 °C (hete lucht 200 °C). Leg de diepgevroren kibbeling op bakpapier op een bakplaat en plaats in het midden van de oven. Laat gedurende 14 minuten bakken.
In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie. 16,2 gram vet. 3,2 gram verzadigd vet.