Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
Onbehandeld eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Het is daarom aan te bevelen om Douglas hout te bewerken om de levensduur te verlengen. Eikenhout heeft een robuuste en nostalgische uitstraling. Daarnaast wordt eikenhout in de loop der jaren eigenlijk alleen maar mooier.
Dit kun je beter niet in de houtkachel gooien: pallethout, populierenhout, kastanjehout, naaldbomenhout, vuren en grenen, en tropisch hardhout.
Dit hout wordt veel gebruikt als tuinhout, maar kan ook voor binnen toepassingen worden ingezet. Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven.
Esdoorn, linden en wilgen-hout branden (te) snel op en zijn niet geschikt. De oranje soorten bevatten allemaal veel hars en vervuilen het rookgaskanaal veel te veel. Er kan creosoot ontstaan, hetgeen een extra risico op schoorsteenbrand geeft! Gebruik in ieder geval hout met het FSC- of PEFC-keurmerk.
Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
In de bouw wordt Douglas gebruikt voor zowel binnen als buiten. Denk dan aan kozijnen, overkappingen, kapschuren, dakconstructies, bekleding van gevels en nog veel meer. Tegenwoordig wordt Douglas vanwege zijn eigenschappen ook steeds vaker als tuinhout gebruikt.
Alle bezaagde balken en planken worden geleverd uit onze voorraad waarbij de partijen gemiddeld 2 maanden zogezegd “aan de lucht” hebben kunnen drogen. Vooral voor de bredere afmetingen zoals bijv. 25x250mm en 25x300mm is het belangrijk dat de delen niet te vers verwerkt worden.
Verschil tussen douglas hout en lariks hout
Het grootste visuele verschil tussen de beide houtsoorten zit hem in de kleur. Douglas is doorgaans iets meer rosé van kleur terwijl lariks geler is. Daarnaast scheurt douglas hout doorgaans iets minder snel scheurt dan lariks hout.
Douglas hout is een naaldhout soort die meer en meer wordt ingezet in oeverbescherming en waterkeringen. Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten en wordt om die reden ook gebruikt in constructies van bruggen, vlonders en veranda's. Het is een goedkoper alternatief voor het duurdere hardhout.
Eikenhout is het meest geschikt voor ervaren stokers. De kachel moet eerst goed warm zijn, voordat u optimaal kunt stoken met de blokken eikenhout. Hoe harder het hout, hoe duurzamer u er mee kunt stoken. Echter betekent dit ook: hoe harder het hout, hoe minder gemakkelijk het hout te ontsteken is.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
De prijs van douglas hout is doorgaans erg aantrekkelijk. Dit is een erg groot voordeel van douglas hout. Wel is glad geschaafd douglas hout doorgaans iets duurder. Maar nog steeds goedkoper dan bijvoorbeeld eikenhout.
Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Er zijn ook hardhout bomen die vrij zacht zijn. Over het algemeen zijn naaldbomen minder duurzaam en minder stevig dan hardhout. Douglas hout komt van de Douglasspar, is een naaldboom en valt onder de zachthoutsoorten.
Douglas hout gaat over het algemeen 10-15 jaar mee. Dit is dus al heel lang. Maar dit kan dus nog verlengd worden! Door het Douglas hout te blijven behandelen, met bijvoorbeeld een dekkende beits van Jotun, kun je de houdbaarheid met tientallen jaren verlengen.
In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.
Omdat douglas hout een duurzaam product is en al redelijk lang mee gaat, hoef je het douglas hout niet perse te behandelen. Maar aangezien het hout vaak buiten wordt gebruikt raden wij het wel aan. Je verlengt de levensduur na behandeling met zo'n 5 jaar.
Duurzaamheidsklasse. Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Wat is douglas hout? Douglas is een houtsoort dat afkomstig is van de Douglas spar. Dit is een naaldboom die afkomstig is uit de dennenboom familie. Omdat de Douglasspar een snelgroeiende naaldhoutsoort is valt hij in de categorie 'zachthout' net zoals houtsoorten als grenenhout, larikshout en vurenhout.
Hoewel Douglas hout een harde en milieuvriendelijke houtsoort met een lange levensduur is, is het niet hetzelfde als hardhout. Douglas hout is een specifiek soort hout afkomstig van de douglasspar, terwijl hardhout een verzamelterm is voor hout van loofbomen.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Douglashout en duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat deze houtsoort in onbehandelde toestand zo'n 10 tot 15 jaar meegaat. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe sneller het bij een buitentoepassing rottingsverschijnselen vertoond.