De oudste zonnewijzers waren obelisken (3500 voor Christus) en schaduw klokken (1500 voor Christus). Deze werden vervaardigd door Egyptische en Babylonische astronomen. Met behulp van de schaduw van de zon stelden zij de tijdstippen van de dag vast. Elke dag werd ingedeeld in twaalf delen, de uren.
Een 24ste deel van de gemiddelde zonnedag. Dit is een tamelijk constante definitie van het uur, maar omdat de aarde in de loop der tijd iets langzamer gaat draaien, wordt het uur volgens deze definitie steeds langer.
Zo'n 4000 jaar geleden vonden de Babyloniërs de eerste kalender uit die de tijd indeelde naar de beweging van de planeten. De Babyloniërs observeerden hemellichamen en maakten de eerste kalender. Aan onze tijdsindeling is duizenden jaren geschaafd.
De indeling in zestallen (60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut) komt nog uit een methode van de oude Babyloniërs (ongeveer 1500 voor Christus). Die deden al hun berekeningen in een zestallig stelsel. Deze verdeling werd overgenomen door de Grieken en later aan de Romeinen.
Hoe werd tijd vroeger berekend? Door de zon, de maan en de sterren te bestuderen, bepaalden mensen vroeger welk moment van de dag het was en in welke tijd van het jaar ze leefden. Dat was bijvoorbeeld handig voor de landbouw; om op de juiste tijd te kunnen zaaien en oogsten.
De wintertijd is de echte tijd, die loopt van de laatste zondag van oktober tot en met de laatste zondag van maart. Zomertijd is de tijd die gedurende de lente, zomer en vroege herfst wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; d.w.z. de klok een uur voor te laten lopen op de wintertijd (de echte tijd).
Waarom is de aarde in tijdzones ingedeeld? In 1876 kreeg de Canadees Sandford Fleming het idee voor de tijdzones toen hij te laat kwam voor zijn trein. In die tijd bepaalde elke regio zelf zijn tijd – met grote verwarring tot gevolg. De oplossing van Fleming was de aarde in te delen in 24 tijdzones.
De uitvinding van de mechanische klok wordt toegeschreven aan de Fransman Gerbert (later paus Silvester II), die leefde rond de 10e eeuw. Tot aan de Nieuwe Tijd was een klok de ingewikkeldste machine die men kon maken.
De oudste nog goed lopende klok ter wereld bevindt zich in de Universiteit van New York. De klok dateert uit 1410 ; de gewichten worden zorgvuldig door een conservator opgetrokken.
Tijd bestaat naar men aanneemt overal in het huidige heelal. Tijd is meetbaar en wordt gemeten in eenheden door middel van een klok. De internationaal vastgelegde SI-eenheid is de seconde.
Tijdzones. De aarde draait in een dag van 24 uur om haar as. Er zijn daarom op aarde 24 zogenaamde tijdzones afgesproken, waarin geldt dat het overal even laat is. Deze zones volgen de meridianen, dat zijn denkbeeldige 'rechte' lijnen over het aardoppervlak van de noord- naar de zuidpool.
Elementaire klokken
Naast kalenders werden gebruikt: de waterklok, de zandloper, kaarsen of olielampen (met een aantal strepen erop) en de zonnewijzer.
Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijd. Het was om precies te zijn 14.53 uur toen het bij toeval ontdekt werd. Toen het eenmaal officieel bevestigd werd was het 14.57 uur.
Zowat zestig landen, vooral in Noord-Amerika en Oceanië, passen de zomertijd toe. Meer en meer buurlanden en handelspartners van de EU kiezen er echter voor om de zomertijd niet (meer) toe te passen, onder meer IJsland, China (sinds 1991), Rusland (sinds 2011), Belarus (sinds 2011) en Turkije (sinds 2016).
Een minuut telt zestig seconden en een uur zestig minuten. Waarschijnlijk is het getal 60 gekozen omdat dit gemakkelijk verdeelbaar is in gehele delen. Een halve minuut is 30 seconden, een derde minuut is 20 seconden, een kwart 15, een vijfde 12, een zesde 10 enzovoort.
Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden
Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
De grootste klokken waar je de tijd op kan zien, zijn te bewonderen in Mekka op de Abraj Al Bait-toren. Alle vier de klokken (elke kant van het gebouw één) hebben een diameter van 46 meter en worden verlicht met 2 miljoen ledlichtjes.
Met behulp van tandwielen en gewichtjes kon men een klok met wijzers laten draaien en zo het verstrijken van de tijd laten aangeven. In de Middeleeuwen vond men ook de zandloper uit, een apparaatje dat nauwkeurig een korte tijdsduur kon aangeven.
In de meeste katholieke kerken wordt om 12 uur het angelus geluid. Het wordt soms ook om 6 uur of 7 uur 's morgens en 's avonds geluid. Er wordt dan drie keer drie slagen geluid op de klok die de drie weesgegroetjes representeren, waarna de klok een minuut of twee wordt geluid.
Er zijn 21 landen die meerdere tijdzones beslaan. Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13). Rusland heeft de meeste opeenvolgende tijdzones, namelijk 11 (van UTC+2 tot en met UTC+12).
Kirgizië heeft de tijdzone UTC/GMT +6 uur. Het land doet niet aan Daylight Saving Time, dit wil zeggen dat het land geen zomertijd of wintertijd heeft zoals de Benelux dit heeft. Nederland en België vallen beiden in de tijdzone UTC/GMT +1 uur, wat wil zeggen dat het in Kirgizië 5 uur later is dan hier.
Er worden momenteel 40 verschillende tijdzones gebruikt.
Iedere dag op aarde begint formeel op de Line-eilanden in Kiribati. Hier loopt de tijd 14 uur voor op UTC. Het eindigt 26 uur later op de onbewoonde Amerikaanse eilanden Howland en Baker. Deze loopt 12 uur achter op UTC.
Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM.
"Tot het einde van de 19de eeuw liep onze zogeheten kloktijd gelijk met die natuurlijke tijd, waarbij de zon haar hoogste punt bereikt rond 12 uur 's middags. Dat is cruciaal voor onze gezondheid. Quasi alle lichaamsprocessen worden gesynchroniseerd onder invloed van het licht van de zon.