Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is. Het woord 'shoarma' is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord 'çevirme', wat 'draaien' betekent.
De eigenlijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een dikke, ronde staaf van afwisselende laagjes gekruid vlees en vet, die zijn gerold om een braadspit. De staaf wordt verticaal draaiend in een staande grill verhit en gebakken. Daarna worden plakjes ervan afgesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.
Er bestaat enig debat over of döner kebab gezond is of niet. Aangezien het vlees gegrild wordt en vaak wordt geserveerd met groenten, kan het een gezonde optie zijn. Echter, de sauzen en toppings die vaak worden toegevoegd, zoals friet, mayonaise of kaas, kunnen het gezonde aspect van het gerecht verminderen.
Het grootste verschil is de manier waarop het vlees wordt bereid. Bij doner wordt het vlees in dunne plakjes gesneden, terwijl bij kebab het vlees in kleine stukken wordt gesneden. Daarnaast zijn er ook verschillen in de smaak. Doner heeft een zachtere, zoutere smaak, terwijl kebab een kruidiger smaak heeft.
Oorspronkelijk is kebab dus lamsvlees, maar tegenwoordig wordt het gerecht ook gemaakt met kip, kalkoen of kalfsvlees. Als het vlees van het spit is afgesneden, wordt het vaak geserveerd met een broodje of een durum met knoflooksaus, komkommer, sla, tomaat en ui.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Wat is rood vlees? Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens.
Wie een broodje döner kebab scoort, neemt een risico. Dit schrijft het AD vandaag. De Consumentenbond testte het gerecht in vijf grote steden en komt tot de conclusie dat het vaak te zout, te vet en vooral vies is. 'Mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar.
Kebab of kebap is een verbastering van het woord kebaba - en betekent letterlijk 'gebakken vlees'. Het is een veelvoorkomende naam voor verschillende vleesgerechten op een spies. Dit kan gemalen vlees zijn, samengeperst of aan één stuk. Voorbeelden zijn köfte kebab of şiş kebab (ook bekend als sjasliek).
Shoarma wordt namelijk van origine net als döner kebab gebraden op een verticaal spit en bereid met lamsvlees, kip of rund. Shoarma en kebab verschillen dus maar weinig van elkaar op de kruiden en variatie in toppings na. Al zul je de authentieke shoarma hier niet snel terugvinden.
101 bij kebab bestellen
What is this? Kies voor een optie zonder brood (product) of ga liever voor een wrap in plaats van kebab-brood. De meeste vleessoorten worden gegrild, wat het dus niet ongezond maakt. Kies voor een schotel met rijst of salade en geniet van het gegrilde vlees zonder schuldgevoel.
Döner (kebab)
Traditie getrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. De staande grill maakt het vlees gaar waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit wordt gesneden.
Dürüm döner is een heerlijke Turkse wrap, een dunne pannenkoek van niet-gegist brooddeeg, gevuld met rauwkost en vlees.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
Döner kebab bestaat uit plakken gemarineerd vlees, die op een grote spies worden geregen en al ronddraaiend worden geroosterd. Het gare vlees wordt in dunne plakjes in een opengespleten pitabroodje geserveerd, met ui, sla, tomaat en yoghurtsaus.
De oorspronkelijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een staaf die belegd is met afwisselend een laagje gekruid kalfsvlees en een laagje vet. Een ander veel gebruikte vorm is ingevroren gekruid kalfsgehakt.
Döner Soorten
Döner (döner betekent 'draaiend' in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kalfsvlees, kip of kalkoen.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
De meest gebruikte groenten zijn salade, tomaat, komkommer, paprika en maïs. Ook chef Jeroen Meus heeft zijn eigen variante van de kebab. Zo vult hij stukken Turks brood met kruidig lamsgehakt, een zelfgemaakte yoghurtdressing en groentjes.
Het advies van de redactie luidt, als je lijf je lief is, blijf dan ver van de kapsalon vandaan. Het meest calorierijke junkfood.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Rund & kip döner kebab. Rund & kip döner kebab kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Ook veel broodbeleg valt onder de noemer 'rood vlees', zoals ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, … Het gaat om vlees dat gerookt of gezouten is, of waar bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.