Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee.
Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden.
Curaçao is een eiland in de Caraїbische Zee en behoort als land tot het Koninkrijk der Nederlanden. Klein Curaçao, een klein onbewoond eilandje ten oosten van het eiland, behoort ook tot Curaçao. Het eiland ligt 55 km van de kust van Venezuela af. Curaçao heeft een totale oppervlakte van 444 km².
Curaçao telt circa 140.000 inwoners uit zeer diverse bevolkingsgroepen. De meerderheid heeft een Afro-europese; Creoolse afkomst. Hiernaast bevolken Brits-West Indiërs, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen deels illegaal het eiland.
Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Kan ik als Nederlander op Curaçao wonen? Je kunt als Nederlanden maximaal 6 maanden op Curaçao verblijven. Daarna moet je een speciale verblijfsvergunning aanvragen.
U mag maximaal 30 dagen achter elkaar op Curaçao verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Bekijk de website van de Toelatingsorganisatie van Curaçao voor meer informatie over verlenging na aankomst.
De inwoners van het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden hebben de Nederlandse nationaliteit en genieten ook van het Europees burgerschap.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Boodschappen op Curaçao zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland (afhankelijk van de producten), maar het scheelt aanzienlijk op je budget voor Curacao. Omdat er zo veel Nederlanders zijn op Curaçao vind je Nederlandse producten.
Hoewel verschillende Caribische eilanden, waaronder Aruba, Bonaire, Curaçao, Trinidad en Tobago geologisch gezien op het Zuid-Amerikaans continentaal plat liggen worden zij in de praktijk tot Noord-Amerika gerekend.
Wie op zoek is naar een zonnige vakantiebestemming, is op Curacao aan het juiste adres. De zon schijnt er namelijk bijna altijd en het is er altijd warm. Qua temperatuur is het het hele jaar door zomer.
Gemiddeld genomen is de zon op Curaçao rond de 71-72 procent van de tijd zichtbaar. Het kan dan onbewolkt zijn, maar groter is de kans dat er wel bewolking aanwezig is.
Tussen oktober en december is het vaker bewolkt en krijg je af en toe te kampen met een hevige bui. December is de meest regenachtige maand van het jaar op Curaçao. Van augustus tot september moet je rekening houden met het orkaanseizoen, hoewel de windsnelheden boven land in de regel wel meevallen.
Curaçaoënaar - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Het eiland telt ongeveer 150.000 bewoners en kent maar liefst 107 verschillende nationaliteiten. Op dit moment wonen er ongeveer 6.000 Nederlanders permanent op Curaçao.
Sinds de opheffing van de Nederlandse Antillen in 2010 is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het land heeft een autonome regering en eigen wetgeving, maar Nederland is wel verantwoordelijk gebleven voor onder meer het buitenlands beleid en defensie.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland.
Is Texel groter dan Curaçao? Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
Ook het tropische eiland Curaçao is populair onder de BN'ers. Niet alleen Jandino Asporaat komt graag op het eiland (waar hij nu een eigen stad bouwt), ook sterren als Gerard Joling, Nikkie de Jager, André Hazes en rapper Josylvio vertoeven er geregeld.
Paspoort en visum
Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet gedurende het hele verblijf op Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Curaçao.
Curacao telt ongeveer 160.000 inwoners. Zo'n 40 tot 50 verschillende nationaliteiten leven op dit eiland wat met zich meebrengt dat er diverse godsdiensten zijn. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn Afrikanen, Nederlanders, Joden, Portugezen, Venezolanen, Surinamers en Chinezen.