De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Bewusteloosheid is een toestand waarin men het bewustzijn over de omgeving verliest. In tegenstelling tot de natuurlijke slaap kan men daarbij niet door aanspreken, knijpen, of andere zintuiglijke prikkels worden gewekt. Algehele anesthesie is ook een vorm van bewusteloosheid.
Als u flauwvalt, bent u even bewusteloos, hooguit een paar minuten. Dit komt doordat de hersenen even minder bloed krijgen. U komt vanzelf weer bij. Flauwvallen komt veel voor: bijna de helft van alle mensen valt in zijn leven wel een keer flauw, vrouwen vaker dan mannen.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Bij een rochelende, snurkende of piepende ademhaling wordt de ademweg waarschijnlijk belemmerd door braaksel, bloed of iets dergelijks. Als gevolg van een bewusteloosheid kan het gebeuren dat de tong zich zodanig ontspant dat deze naar achteren zakt en de keelholte afsluit. Hierdoor kan het slachtoffer niet ademen.
Oorzaken van bewusteloos raken door flauwte
Onder andere oververmoeidheid, te lang rechtstaan, te weinig eten of drinken, pijn en een benauwde omgeving kan een flauwte tot gevolg hebben.
Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen. Bij mensen die flauwvallen treedt een overmatige reactie op in het lichaam, als gevolg van specifieke omstandigheden zoals pijn, angst voor bloed, hitte, misselijkheid, drang om te plassen of lang staan of opstaan.
Een verlaagd bewustzijn kan een verschijnsel zijn bij een (ernstige) aandoening van de hersenen. Voorbeelden zijn epilepsie, hoogteziekte en meningitis (hersenvliesontsteking). Zie de aandoeningen voor meer informatie hierover.
Symptomen. Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Als iemand aan het gaspen is
Het kan zijn dat het slachtoffer een happende, luidruchtige of trage adembeweging maakt of onregelmatig naar lucht hapt. Dit wordt ook wel gasping of agonale ademing genoemd. Deze ademhaling doet vaak denken aan een vis op het droge die naar lucht hapt.
Laat het slachtoffer plat op de grond neerliggen, eventueel met de benen omhoog. Zorg voor frisse lucht en laat omstanders afstand houden. Maak kleding los die de ademhaling kan hinderen. Leg koude kompressen of een vochtig washandje op het voorhoofd van het slachtoffer.
Het risico van out gaan is namelijk dat er minder zuurstof naar het brein gaat, wat kan leiden tot een fatale afloop. Als je 112 belt, geef dan duidelijk aan waar het slachtoffer zich bevindt. Als de persoon geen adem meer haalt, meld dat dan meteen en begin te reanimeren totdat de ambulance er is.
Wat doe je bij een flauwte? Laat het slachtoffer op de grond liggen. Raakt iemand weg? Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt.
Flauwvallen duurt meestal kort en is snel weer over. De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Flauwvallen kan ook te maken hebben met een lage bloeddruk, te weinig eten en drinken, stress, vermoeidheid en/of een te hoge lichaamstemperatuur.
Om een maaltijd goed te kunnen verteren gaat er kort na het eten meer bloed naar de maag en darmen. Zodoende gaat er minder bloed naar het hoofd, waardoor u duizeligheid kan ervaren.
Wat zijn de symptomen? “Je kunt vooraf zwart zien voor je ogen, zweten, bleek zijn of je misselijk voelen. Daarna raak je meestal buiten bewustzijn en kun je in je broek plassen of met je ledematen gaan bewegen.
Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn. Niet iedereen vertoont deze verschijnselen bij flauwvallen. Er zijn veel oorzaken waardoor u kunt flauwvallen. Meestal heeft het te maken met de werking van het hart en de bloedvaten of het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen).
Als het slachtoffer op zijn rug ligt, zakt zijn of haar tong namelijk in de keel, zodat de luchtweg wordt afgesloten en de ademhaling beperkt of zelfs niet mogelijk is. Door de kinlift te gebruiken, open je de luchtweg terug zonder een letsel bij het slachtoffer aan te brengen.
Syncope is een ander woord voor flauwvallen. We noemen het ook wel wegraking of collaps. Bij syncope stroomt er tijdelijk niet genoeg bloed door de hersenen. Meestal komt dat door een lage bloeddruk of doordat de bloeddruk plotseling daalt.
Adem normaal in en adem in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Onderbreek de borstcompressies hiervoor nooit meer dan 10 seconden. Ga door met reanimeren en wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen.