Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang. Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden.
Katten hebben water nodig. Een richtlijn voor de hoeveelheid water per dag is ongeveer 40ml per kg lichaamsgewicht. Ondanks dat water ook voor katten onmisbaar is, drinken ze het vaak maar weinig. Van nature heeft een gezonde kat ook echt maar weinig water nodig.
De perfecte vorm voor het drinkbakje: ovaal en laag
Je kat blijkt niet alleen kieskeurig op het gebied van het materiaal, maar ook de vorm van het bakje is voor hem erg belangrijk. Katten drinken namelijk het liefst uit een ovaalvormige en lage drinkbak zodat zijn snorharen de zijkanten niet raken.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken.
Katten zijn net heel kieskeurige beestjes. Maak je maar geen zorgen: een kat zal enkel van een waterbron drinken wanneer ze ervan overtuigd is dat het veilig is. Wat jij dus bestempelt als 'vies regenwater', is in realiteit eigenlijk brandschoon!
Zorg dagelijks voor koel en vers water
Katten drinken graag koel en vooral ook vers water. Ververs daarom dagelijks de drinkbakken (dit geldt ook voor de drinkbakken met regenwater).
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Lukt het niet je kat te laten drinken, neem dan contact op met de dierenarts en wacht daar niet te lang mee. Een vochttekort kan namelijk leiden tot allerlei blaas – en nierproblemen. Bovendien kan het ook een signaal zijn van ziekte als katten niet drinken.
Praktisch voor onszelf misschien, maar katten hebben hun drinken en eten het liefst zo ver mogelijk uit elkaar, aldus de kattenexpert. Zoek daarom twee rustige plekjes op in huis, ver uit elkaar, een end van de kattenbak en op dertig centimeter afstand van de muur. Zo eet en drinkt je kat nog lang en gelukkig.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Welke smaken kan je kat herkennen? Je kat mag dan minder smaakpapillen hebben, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze helemaal niets proeft. Haar smakenpalet is simpelweg iets minder rijk dan het onze en beperkt zich grotendeels tot twee hoofdsmaken, zuur en bitter, die ze dan ook veel sterker ervaart dan wij.
Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen. Op de rug draaien; dit is voor katten vaak een vorm van kwetsbaarheid en dit zal hij dus nooit doen als hij zich niet op zijn gemak voelt.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
De kat zal het aaien willen stoppen en doet dit door weg te lopen of middels agressie. Aan sommige katten kun je dit ook zelf merken. Deze katten reageren meteen op het buik-aaien door je te bijten, krabben of te trappelen met de achterpoten.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Niemand weet precies waarom katten zo kieskeurig zijn wat betreft hun water, maar er zijn een aantal theorieën. Er kan een instinctieve afkeer zijn van stilstaand water. In het wild drinkt een kat vaak alleen bewegend water. Dit helpt te voorkomen dat ze ziek wordt.
De meeste volwassen katten plassen twee tot vier keer per dag. Als uw kat veel minder vaak of vaker plast, kan dit duiden op een urinewegaandoening. In dit geval dient u uw dierenarts te raadplegen. : Hoe vaak moet een kat plassen?
Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen.
Gek kattengedrag 2: Met je poot in de waterbak hengelen
Zo kunnen ze dus ook niet goed zien hoe hoog de waterspiegel is. Om dat voorzichtig te testen steken ze hun pootje in het water voor ze gaan drinken. Soms gaan ze nog een stapje verder en likken ze alleen water van hun pootjes.
Serveer je kat water, da's de ideale drank voor hem of haar. Melk is vaak geen goed idee. Kittens drinken natuurlijk nog moedermelk of vervangmelk (als ze geen mama meer hebben), maar vele volwassen katten zijn lactose-intolerant en kunnen melk dus niet verteren. Voorzie altijd in vers en zuiver drinkwater voor je kat.