Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Gaat u op reis naar het buitenland en gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Dan moet u bij het CAK een schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Een medicijnverklaring regelen
Breng de verklaring langs op de huisartsenpraktijk, de huisarts zal de verklaring controleren en ondertekenen. Afhankelijk van het type medicijn en het type verklaring moet u dit laten keuren door het CAK, zie hiervoor opnieuw de link hierboven.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Medicijnen en babyvoeding in handbagage
Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen.
Vuistregel: neem alleen de noodzakelijke medicatie mee
Reizigers mogen alleen de gebruikelijke hoeveelheid voor persoonlijk gebruik meenemen. Medicijnen moeten in hun originele verpakking met etiket vervoerd worden, zodat meteen duidelijk is om welk medicijn het gaat.
Een Schengenverklaring die is goedgekeurd door het CAK is 30 dagen geldig. De 30 dagen gaan in vanaf de vertrekdatum (die u heeft ingevuld op de verklaring). Reist u langer dan 30 dagen, dan heeft u meer verklaringen nodig. En bij een reis van 90 dagen of langer moet u een Engelstalige medicijnverklaring meenemen.
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Houd rekening met een verwerkingstijd van de verklaringen van enkele weken!
Je kunt de pil, pleister of ring niet in het bagageruim van een vliegtuig vervoeren aangezien het daar te koud is. De betrouwbaarheid van je anticonceptiemiddel kan dan niet meer worden gegarandeerd. Neem het dus altijd mee in je handbagage.
Wat is de reden hiervoor? Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is.
U ontvangt binnen 4 weken na het inleveren van uw Gezondheidsverklaring bericht van ons over de vervolgstappen. Verloopt uw rijbewijs in deze periode? En stuurde u uw Gezondheidsverklaring meer dan 3 maanden voor de verloopdatum van uw rijbewijs op? Dan krijgt u binnen 10 dagen al bericht.
Het is een werkgever niet toegestaan om de werknemer te vragen wat de werknemer mankeert, hoe dat komt en welke mogelijkheden de werknemer nog wel heeft om te werken. Een werkgever mag daarom ook geen doktersverklaring van een (huis)arts bij de werknemer opvragen.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en die mag u niet zomaar meenemen over de grens. Als u straks op vakantie gaat, bereidt u zich waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem.
Ja, slaappillen mogen mee. We raden je wel aan de originele verpakking mee te nemen. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. In dat geval moet je voor je reis nog het een en ander regelen: https://bit.ly/1Plthgb.
Om uit te zoeken of uw medicijnen of bestanddelen daarvan onder de Opiumwet vallen, kunt u dit: navragen bij uw apotheker of arts. zelf opzoeken in de Opiumwet.
Wat mag ik mee terug naar Nederland nemen? U mag producten meenemen als (designer)kleding, elektronica en gadgets, schoenen, accessoires, tassen en sieraden, parfum, speelgoed en souvenirs. Zolang de totale waarde maximaal € 430 is, hoeft u geen invoerrechten of btw te betalen.
U mag alleen (een reële aantal) geneesmiddelen voor eigen gebruik meenemen. Soms vragen we om een bewijs dat de geneesmiddelen voor uzelf zijn (of voor uw kinderen). Een medisch paspoort is zo'n bewijs. U kunt een medisch paspoort krijgen bij uw arts of apotheek.
Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
Medicijnen die in een apart tasje in je handbagage zitten, kun je er gemakkelijk uithalen en tijdens de vlucht bij je houden. Een groot stuk handbagage wordt namelijk in het ruim vervoerd als er geen plek meer in de bagagevakken is. Neem het Engelstalige recept van je medicijnen mee.