30 minuten in het bad kan pijnlijke spieren verzachten en spierherstel en -groei bevorderen. Warme baden stimuleren de bloedsomloop, wat helpt bij het herstellen en heropbouwen van spiervezels terwijl het ook ontstekingen vermindert.
De reden: de warmte van het badwater stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling. De spieren ontspannen zich in het warme badwater en de verhoogde stofwisseling zorgt ervoor dat beschadigingen, zoals pijnlijke spieren, sneller worden hersteld.
Koud en warm
Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden. Het bloed moet goed door de spieren stromen, en de spieren ontspannen door de warmte. Kleed je bijvoorbeeld warm aan, leg een kruik op de spieren in kwestie, neem een warm bad of duik lekker de sauna in.
Voor een optimaal resultaat raadt Dalleck aan om te doen wat zijn atleten deden: ga drie keer per week na een matig intensieve work-out een half uur in bad zitten.
Warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en versnelt de bloedsomloop. In het water vermindert bovendien de druk op uw gewrichten en spieren zodat u beter kunt bewegen.
Hete baden had verrassend positieve effecten: het werkte ontstekingsremmend en het verbeterde de glucosewaarden in het bloed. Sterker nog: tijdens een uur in een heet bad verbrandden de deelnemers evenveel calorieën als bij een half uur stevig wandelen. In bad gaan is dus een beetje als sporten.
De spier heeft een minimale hersteltijd van 48 uur nodig, train je de desbetreffende spier opnieuw binnen die 48 uur, dan loop je grote kans op overtraining. Binnen die 48 uur kunnen natuurlijk wel andere spieren getraind worden of kan het uithoudingsvermogen getraind worden.
Concreet: hoeveel rust hebben je spieren nodig? Algemeen wordt aangegeven dat bij gewichtstraining je spier na 48 uur hersteld is en opnieuw kan getraind worden. (1) Een spier heeft dus minimaal 48 uur nodig om te herstellen. Bij cardiovasculaire sporten zoals joggen of fietsen kan dit al na 24 uur of minderen.
Het is dus juist goed om te bewegen (rustig fietsen, wandelen, joggen) als je spierpijn hebt. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren, wat het reparatieproces stimuleert.
Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook gaat je lichaam afvalstoffen sneller afvoeren. Je spieren herstellen makkelijker van een training en eventuele ontstekingen blijven zo klein mogelijk.
De voordelen van warm houden
Warmte kan namelijk helpen je spieren te ontspannen en stimuleert veranderingen op celniveau zoals het beter laten stromen van het bloed.
Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en 'hydrostatische druk' hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam.
WARM. Warmte van de douche zorgt dus voor het gemakkelijker ontspannen van je spieren. Maar warm water op je huid bevordert ook de bloedstroom van je spieren naar je huid, waardoor die spieren tot rust komen.
De warmte van de sauna bevordert de circulatie van zuurstof- en voedingsstofrijk bloed door je hele lichaam. En dit bevordert op zijn beurt het herstel van door inspanning beschadigde spieren, zodat je sneller weer aan het werk kunt.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
De belangrijkste en meest voor de hand liggende oorzaak van spierafbraak is ondervoeding. Ondervoeding hoeft in dit geval niet te betekenen dat je jezelf uithongert. Zodra jij minder eet dan je huidige caloriebehoefte, eet je te weinig en moet je lichaam op zoek naar reserve-energie. Dat kan vet zijn, maar ook spieren.
Vitamine D, omega-3 vetzuren, creatine en gelatine in combinatie met vitamine C kunnen het herstel bevorderen. Koolhydraten, eiwit en vocht innemen na inspanning zijn uitermate belangrijk voor een goed herstel. Daarnaast blijken zogenoemde micronutriënten ook hun steentje bij te kunnen dragen aan het herstel.
Gemiddeld genomen heeft een spiergroep 24-72 uur nodig om te herstellen. Als je net begint met krachttraining is het veilig om minimaal 2 dagen rust te nemen voordat je dezelfde spier weer zwaar belast.
Om de schade in de spieren te laten herstellen spelen voeding en rust een grote rol. Wanneer je voeding dermate toereikend is en je zorgt voor voldoende rust voor je lichaam, zullen de spieren herstellen. Gemiddeld heeft men 48 tot 72 uur nodig om volledig te herstellen.
Blijft de pijn aanhouden, dan is het verstandig om je huisarts of een fysiotherapeut in te schakelen. Verlate spierpijn: deze vorm van spierpijn duurt ongeveer een paar dagen en kan tot een week aanhouden. Meestal merk je verlate spierpijn pas na 24 uur. De ergste pijn volgt na 48 uur.
Wanneer je lekker lang in bad ligt, week je dit olielaagje van je huid af en kan het water makkelijk in de hoornlaag komen. Net als bij een spons zwelt deze laag dan op. Omdat de bovenste laag op sommige plekken vast zit aan de laag daaronder kan het niet overal evenveel zwellen en ontstaan er rimpels.
De onderzoekers vermoeden dat een dagelijks bad, net als regelmatig aan sport doen, helpt om de bloeddruk te verlagen. Een warm bad nemen zet het hart namelijk op een gezonde manier aan het werk door de bloedvaten open te zetten en bloed naar andere delen van het lichaam te pompen.
Dat samen met het sop waarmee je je bad vaak rijkelijk vult, zorgt ervoor dat je huidvetten verliest.” Volgens Leenarts moeten we niet meer dan 3 keer per week in bad gaan en dan ook niet te lang. Want hoe langer in bad, hoe meer de huid uitdroogt.