Artikel 47 uit de Grondwet bepaalt dat alle wetten en Koninklijke Besluiten door de Koning en door 1 of meer ministers ondertekend worden. Het
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
De Nederlandse koning heeft volgens de Grondwet grote politieke macht. Hij kan wetten of benoemingen tegenhouden en zelfs het kabinet naar huis sturen. In de praktijk oefent de koning zijn macht op subtielere wijze uit.
Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning der Nederlanden. Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig.
Levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die rechters in Nederland kunnen opleggen. De straf staat op het plegen van heel zware misdrijven, zoals bijvoorbeeld moord, terroristische daden of een aanslag op de regering of koning.
Inkomen van 1 miljoen euro en nog wat
In de Grondwet is vastgelegd dat Willem-Alexander een jaarlijkse uitkering krijgt. Die uitkering bestaat uit twee delen: een inkomensdeel en een deel dat is bestemd voor uitgaven die samenhangen met het koningschap.
De Grondwet bepaalt dat de Koning en één of meer ministers of staatssecretarissen alle wetten en Koninklijke Besluiten ondertekenen. Het Kabinet van de Koning legt deze stukken dagelijks aan de Koning voor en informeert hem over de inhoud ervan.
De regering in Nederland is belast met het bestuur ofwel de uitvoerende macht. De regering wordt gevormd door de Koning en de ministers, zo bepaalt art. 42 lid 1 Grondwet. Een vergadering van de voltallige regering (onder leiding van de Koning), ook wel kabinetsraad genoemd, vindt zelden plaats.
De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) is een onderdeel van de Landelijke Eenheid van de Politie in Nederland. De DKDB beschermt de leden van het Koninklijk Huis, bedreigde politici, diplomaten en andere door het bevoegd gezag aangewezen personen.
De koning kan dus weigeren een wet te ondertekenen, maar alleen wanneer een minister bereid is hiervoor de politieke verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dit komt erop neer dat een koninklijk veto eigenlijk een regeringsveto is. De koning heeft geen persoonlijk beoordelingsrecht.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vinden het leuk om op een vrije middag een tochtje te maken te paard, maar houden er ook nog andere hobby's op na. Zo is Máxima dol op dansen en muziek, en besteedt de koning zijn vrije uurtjes graag op het water.
De Koninklijke onschendbaarheid na 1848 is geregeld in het huidige art. 42 van de Grondwet. De regering wordt gevormd door de koning en de ministers (lid 1), waarbij in lid 2 is bepaald dat de koning onschendbaar is, en daaropvolgend dat de ministers verantwoordelijk zijn.
Volgens de grondwet delen de Staten-Generaal en de regering (koning en ministerraad) samen de wetgevende macht. Daarnaast moet bij wetgeving advies gevraagd worden aan de Raad van State. De uitvoerende macht ligt bij de regering.
Ook als het gaat om nadelen zijn er een aantal veelgenoemde punten: 1. Erfopvolging is immoreel: Veel tegenstanders van de monarchie pleiten voor een eerlijke verkiezing, net zoals dit het geval is binnen de politiek. Daarnaast wordt een onschendbaar staatshoofd gezien als ondemocratisch.
De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinstellingen en de grondrechten van de burgers. Daarnaast bevat de Grondwet regels over bestuur, wetgeving en rechtspraak.
Zo doe je het 'kniksje'
Dames maken vaak een kniebuiging en heren alleen een knikje. "Je stapt met je linker- of rechtervoet naar voren, je buigt door je knieën en je steunt op de bal van je voet en vervolgens buig je naar voren. Terwijl je dat doet, kijk je iemand recht aan", legt Anne-Marie van Leggelo uit.
Leden van het koninklijk huis zijn niet uitgesloten van stemrecht, maar hoewel er tot 1970 een opkomstplicht bestond zagen zij veelal af van uitoefening van dat recht. Bekend is wel dat koningin Emma (die tot 1898 koningin-regentes was) in 1922 gebruikmaakte van haar stemrecht.
De Koning aanvaardt het Koningschap voor het leven, dit wil zeggen dat hij in beginsel Koning blijft tot hij overlijdt. In de Grondwet is wel de mogelijkheid opgenomen dat een Koning al eerder afstand doet van de troon, dit wordt abdicatie genoemd.
Dat komt neer op €2500 per dag. Ze zou het geld gebruiken om een eigen hofhouding van te runnen. Maar haar ouders, Koning Filip en Koningin Mathilde, willen haar nog nog niet belasten met de verplichtingen die zo'n donatie met zich meebrengt.
De Nederlandse monarchie is volgens de onderzoekers een van de duurste van Europa. Alleen het Britse koningshuis is met 450 miljoen euro per jaar duurder, maar, die kosten worden over een veel grotere bevolking verdeeld.
Business Insider Sep 2021: King Willem-Alexander will receive a total of more than 6.1 million euros. For the first time, his income is slightly above 1 million. The other 5.1 million is to pay his staff and material expenses.