De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen.
Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
Cement. Als cementsoort voor grijs voegwerk wordt hoofdzakelijk portlandcement CEM I 42,5 N gebruikt. Voegspecie kan ook worden gemaakt met snel portlandcement CEM I 52,5 R. Deze voegspecie zal snel aantrekken en is minder gemakkelijk verwerkbaar door zijn hoge fijnheid (plakkerig).
De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
De gevel voegen doe je zo
Stap 1: maak de voegen in het metselwerk schoon. Verwijder vuil en stof met een droge borstel. Stap 2: maak de voegmortel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je er een bal van kunt kneden, heeft de voegmortel de juiste vochtigheid en stevigheid.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Bredere voegen kun je opvullen met cement. Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Hiervoor is de 706 Speciaalvoeg WD het meest toegepaste voegmiddel en een begrip in Nederland. De verwerkingseigenschappen van dit stofarme product zijn zeer prettig. Door behoefte uit de markt aan een fijne voegstructuur hebben wij daarnaast de 717 Eurofine WD in het assortiment opgenomen.
Voegmortel, ook wel voegspecie genoemd, wordt gemaakt van zand en cement. Gebruik voor het voegen van tegels een verhouding van 4 zand / 1 cement. Laat vervolgens de voegmortel nog enkele minuten binden en ga verder naar stap 2.
Er zit geen groot verschil tussen inveegzand en voegmortels. Ze worden beide veelal gebruikt voor het voegen van straatwerk. Een nadeel van het toepassen van voegmortels is echter dat het kostenintensief is. Hierdoor wordt voor grotere oppervlakken vaker inveegzand gebruikt.
ZAND WIT. Het witte zand is ideaal voor dergelijke werk dan beton, coating, mortel, dekvloer, cement.
25 kg geeft 12 liter voegspecie. Aantal stenen per m2 Verbruik per m2 voeg 10 mm.
Voegmortel moet uitharden in de aanwezigheid van water. Het is daarom belangrijk dat net na het voegen de gevel nat gehouden wordt. Dat kan door bijvoorbeeld de eerste 2 dagen de gevel om de paar uur nat te sprenkelen met de tuinslang. Als je dit niet doet, dan drogen de voegen te snel en dan verpulveren ze.
Er zijn verschillende soorten voegmiddelen, maar wij van Buitenbart gebruiken altijd WS polymeerzand of Easy Fine voegmortel. Dit omdat deze middelen flexibel blijven.
Voegmortel: King Assist voegmortel
Het voegmiddel is makkelijk te gebruiken en overal toepasbaar. Dankzij zijn werking houdt u uw voegen onkruidvrij en blijft de uitstraling van uw oppervlak voor langere tijd behouden.
Er valt maar moeilijk een gemiddelde aan te verbinden; het aantal jaren dat de voegen van metselwerk meegaan. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en op allerlei verschillende plekken. Van knipvoeg tot teruggehouden voeg, van breed tot extreem smal en op straatniveau tot aan je schoorsteen.
Omdat het voegmiddel waterdoorlatend is, dient u hier rekening mee te houden wat betreft de ondergrond. De ondergrond moet bestaan uit materiaal dat het hemelwater eenvoudig doorlaat zodat dit zich niet onder uw terras of looppad gaat ophopen.
Het tegel voegmiddel is als afwerking binnen en buiten te gebruiken. weberfinish maakt voegen waterdicht en is geschikt voor wand- en vloertegels met een voegbreedte van 2 tot en met 20 mm.
Voegen tussen keramische gevelstenen vervullen meerdere functies. Ze hebben niet alleen een esthetische rol, maar spelen ook een belangrijke rol in de stevigheid van uw metselwerk. De voegmortel moet compatibel zijn met de metselmortel.
Let er bij het voegen op dat de specie stevig aangeduwd wordt. Op die manier zal de specie minder vocht doorlaten wanneer het voegen af is. Strijk de voeg goed na, zodat de specie ook goed aansluit op de metselspecie. Zorg er ook voor dat je de voeg nog zachtjes borstelt wanneer deze nog niet uitgehard is.
Voegen verwijderen met een handmatige voegenkrabber
Dan kun je dit prima handmatig met een normale voegenkrabber doen. Deze voegenkrabber bevat 3 widia-plaatjes. Afhankelijk van de dikte van de voeg gebruik je 1, 2 of 3 widiaplaatjes op de voegenkrabber. De minimale voegbreedte bij deze voegenkrabber is 2 mm.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe. Het cement koop je in de doe het zelf zaak en daar kan je ook het zand (metselzand) kopen.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.