Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel hoeveel kalk je nodig hebt voor je gazon. De hoeveelheid gazonkalk hangt altijd af van de gebruikte kalksoort en de pH-waarde van je grond. Als je je tuin regelmatig bekalkt, kan je je richten op ongeveer 100 gram per vierkante meter voor een lichte, zanderige grond.
Een vuistregel is om ongeveer 1 kg kalk te gebruiken voor 10 vierkante meter gazon, maar door het bepalen van de pH-waarde van de bodem van uw gazon kunt u de juiste hoeveelheid ook exact bepalen. Maar wees in ieder geval niet bang dat u teveel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Kan ik kalk en mest tegelijk strooien? Ja, dat kan geen kwaad. Echter voor een optimale werking van zowel de kalk als de meststof is het aan te raden om na het strooien van kalk twee weken te wachten voordat u gaat bemesten.
Kalk strooien op een regenachtige dag
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
Heeft u last van mos in het gazon? Dan is dit de ideale periode om kalk te strooien. Doe dit alleen als de zon weer schijnt. Zonder zon is de tuin in rust en dit kunt u het beste zo laten.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
De juiste hoeveelheid.
Het belangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Twijfel je over hoeveel kalk je nodig hebt? Als vuistregel kun je hanteren dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien voor jaarlijks onderhoud.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Korrelkalk. Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is daarom heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen.
Kies wel voor kalk met magnesium er in, dit zorgt voor een mooie groene kleur van het gras en dat is precies wat je wilt.
De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
HET BESTE MOMENT OM HET GRAS TE VERTICUTEREN
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius.
Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Hoe vaak moet ik verticuteren? Een gazon dat goed groeit en geen viltlaag heeft, hoef je niet noodzakelijk te verticuteren. Alleen een gazon dat vervilt is of waar veel mos in groeit, heeft afhankelijk van de toestand één- tot tweemaal per jaar een opfris- en schoonmaakbeurt nodig.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Gazon kalk gaat de groei van onkruid tegen. Het zorgt er namelijk dus voor dat de bodem minder zuur wordt. Gazon kalk laat de ph-waarde stijgen. En hierdoor krijgen onkruiden steeds minder kans om te groeien.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Hoeveel calcium heb je nodig? De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium voor mannen tussen de 29 en 69 jaar en voor vrouwen tussen de 25 en 50 jaar is 950 milligram.
Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.