Dazen steken dus niet, omdat ze geen angel hebben. Dazen zijn snel (25 km/h) en achtervolgen hun prooi hardnekkig, soms wel een kilometer lang.
Dazenbeet voorkomen
Draag wanneer u last heeft van dazen een lange broek met lange mouwen van een wat dikkere stof waar dazen niet doorheen kunnen bijten. Draag kleding met een lichte kleur, dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren. Draag een pet. Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht.
Houd de dazenbeet goed in de gaten. Is je huid na enkele dagen erg rood en pijnlijk of zie je korstjes op je huid? Dan heb je misschien een bacteriële infectie. In dit geval is een bezoekje aan de huisarts verstandig.
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Dazenbeet herkennen
Op de plek van de dazenbeet is een uitgesneden wondje te zien, omdat de daas de huid open snijdt. De plek van de beet zal opzwellen. Ook kan de huid rood worden en opzwellen.
Kogelmier: Pijn 4+
Pas op waar je je voeten neerzet in de jungle van Zuid- en Midden-Amerika. De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen.
Ben je allergisch voor muggen, wespen, bijen of andere insecten? Dan is de kans groot dat je binnen een kwartier na een beet of steek klachten zult ervaren. Bij 70% van de mensen is dit namelijk het geval. Bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur.
De daas is vaak grijs of bruin. Je kunt ze vooral herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreept achterlijf. Ze zijn minimaal 6 millimeter groot.
De regendaas kan zeer hinderlijk zijn voor de mens, in tegenstelling tot andere soorten dazen. Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Dazen komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
De klachten kunnen zelfs levensbedreigend zijn. Muggen, dazen en horzels spuiten bij een steek geen giffen in uw lichaam en kunnen hoogstens een ontstekingsreactie veroorzaken.
Een dazenval vermindert de aanwezigheid van dazen tot 90%. Het is aan te raden minstens één dazenval per hectare te plaatsen. Vliegendeken met bescherming van hals en hoofd is het beste. Er zijn ook vliegendekens te verkrijgen die je kunt gebruiken tijdens het berijden of uitstappen van je paard.
De Daas (ook wel Brems of steekvlieg genoemd) is lid van de familie van de Tabanidae (zie ook www.wikipedia.com). Het zijn bloedzuigende insecten waarvan er wereldwijd wel 8000 verschillende soorten bekend zijn – in Nederland komen een 35-tal verschillende soorten voor.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Een ernstige allergische reactie kan lokaal beginnen en zich later uitbreiden. Een bekende allergie is hooikoorts, die met name klachten geeft van de ogen, neus en keel. Hooikoorts is zeer hinderlijk, maar niet gevaarlijk.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif.
Er zijn verschillende soorten insecten die kunnen steken of bijten. Wespen, bijen, hommels, muggen, teken, mieren, vlooien en dazen bijvoorbeeld. Een steek of beet van deze insecten zijn niet gevaarlijk tenzij het slachtoffer allergisch is. Wel geven ze ongemakken zoals jeuk en pijn, roodheid en zwelling.
Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven.
Hoewel een dazenbeet in de meeste gevallen voornamelijk zorgt voor tijdelijke pijn, kan het in sommige gevallen ook leiden tot een bacteriële infectie. Een daas kan namelijk bacteriën van het ene slachtoffer overbrengen naar het volgende slachtoffer.
Het volwassen diertje is fors gebouwd en min of meer bedekt met zachte haren. Ze hebben erg kleine monddelen. Hoornaars en dazen worden in de volksmond ook nog wel eens horzels genoemd. In tegenstelling tot hoornaars en dazen kunnen horzels echter niet steken!
De angel van de hommel heeft geen weerhaken, wat betekent dat ze meerdere keren kunnen steken. Het gif van de hommel maakt de steek pijnlijk.
Deze planten houden vervelende gevleugelden op afstand:
Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken (20%) besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (Borrelia burgdorferi).