Het is mogelijk dat de katten na hun ontmoeting goed met elkaar overweg kunnen. Ze kunnen dan de kattenbak en de voer- en drinkbakjes samen delen. Maar zorg er wel voor dat ze aan het begin van de ontmoeting hun eigen spulletjes hebben, zodat de kans op ruzie zo klein mogelijk wordt gemaakt.
Samengevat: Katten kunnen elkaar gezelschap houden, speelkameraadjes worden en elkaars leven een stuk interessanter maken wanneer ze elkaar mogen. Die kans is het grootst wanneer de katten sociaal zijn, ongeveer dezelfde leeftijd hebben en langzaam aan elkaar hebben kunnen wennen in een katvriendelijke woonruimte.
Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak. Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Katten zijn niet dom, ze weten het wanneer er een andere kat in huis is. Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen.
Je kunt beide katten bijvoorbeeld met een handdoek lichtjes afwrijven – en dat dan vooral aan de slapen en de kin, omdat daar de geurklieren zitten. Zo zorg je ervoor dat de katten van tevoren al aan elkaars geur kunnen wennen. Ook kan de nieuwe kat zo op zijn of haar gemak wennen aan de geur van het nieuwe thuis.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid.
Signalen dier er op wijzen dat je katten vriendjes zijn:
ze wrijven met hun lichaam of kin langs elkaar. ze slapen samen waarbij ze elkaar aanraken. ze spelen samen (hierbij hebben ze hun nagels in, ze maken geen geluid, ze wisselen elkaar af bij het najagen)
Een tweede kat erbij als gezelschap voor je kat, heel goed als je hierover nadenkt. Uit onderzoek is gebleken dat katten niet zo solitair zijn als wij vaak denken. Katten vinden gezelschap juist heel fijn en katten die met hun broertjes en zusjes opgegroeid zijn, zijn socialer en speelser.
Sociaal gedrag
Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen. Ze vormen samen een zogenaamde sociale groep. Dit kunnen dus ook twee katten binnen een groep van meer katten zijn!
Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van een leeftijdsverschil van maximaal twee jaar. Een kitten plaatsen bij een oude kat raden we af omdat zelfs als het goed gaat – en de oudere kat de kitten accepteert – ze tegenovergestelde behoeftes hebben.
Katten hebben een eigen kattenbak nodig, die delen ze liever niet. Zorg voor 1 kattenbak per kat +1. Als je twee katten hebt, plaats je dus drie kattenbakken. In sommige gevallen is het mogelijk dat twee katten gebruik maken van dezelfde kattenbak, bijvoorbeeld wanneer ze goede vrienden zijn.
In het algemeen is de kans dat je kat een andere kat accepteert groter als je kat nog jong is. Het introduceren van een jonge kat/kitten aan je oudere kat kan daarentegen problematisch zijn.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Er zijn veel redenen waarom katten geen vrienden kunnen maken. Vanwege hun territoriale karakter worstelen ze vaak om ruimte, middelen en aandacht. Soms worden zelfs de klauwen gebruikt wanneer ze zich bedreigd of ongemakkelijk voelen.
Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden. Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is. Het snuffelen aan het lichaam van een overleden maatje kan katten helpen bij de rouwverwerking.
Wat doe je als je katten vechten? Toekijken hoe je katten vechten kan hartverscheurend zijn - twee dieren waar je gek op bent, doen elkaar pijn! Je eerste neiging is waarschijnlijk om ertussen te springen en ze te scheiden, maar wees voorzichtig.
Zet het voer van de inwonende kat klaar. Laat dan de nieuwe kat uit 't mandje om te eten. Bepaal zelf hoe dicht ze bij elkaar mogen komen, maar laat ze niet meteen naast elkaar zitten. Beloon goed gedrag met lof en kleine traktaties.
Kitten bij kat introduceren: begin met één kamer
Laat je kitten eerst wennen aan een kamer waar je kat niet vaak komt. Plaats eten, drinken, een kattenbed, speeltjes en een kattenbak in de kamer. Richt ook verstopplekken voor je kitten in. Gebruik geen spullen van je kat.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Het ideale aantal kattenbakken is één per kat en één extra.
Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje
Iedere huistijger is daarin weer anders. Sommigen hebben bijvoorbeeld een aanhankelijk karakter, waar anderen eerder op zichzelf zijn. Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat.