Als u vaak last heeft van uw maag of maagzuur, kan dat erg vervelend zijn. Meestal gaan maagklachten vanzelf weer over. Soms zijn er tijdelijk medicijnen nodig.
"Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken."
Voor het reinigen van maag en darmen en ondersteuning van het behouden van een normale zuurgraad in je maag: 1 theelepel Zuiveringszout in een glas warm water, roeren en opdrinken. Je kan dit het beste doen nadat je een maaltijd hebt genuttigd.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).
Gember, pepermunt, venkel en kamille zijn allemaal kruidentheeën waarvan wordt aangetoond dat ze helpen een misselijke maag of brandend maagzuur te verzachten.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Eet regelmatig en kauw het eten goed • Begin de dag met een goed ontbijt, bijvoorbeeld 2 volkoren boterhammen met halvarine en beleg of havermoutpap met fruit en noten Page 6 6 • Vermijd erg grote en/of vette maaltijden • Eet niet te laat 's avonds • Vermijd voedingsmiddelen die maagklachten kunnen geven Bijvoorbeeld ...
Melkproducten. Melk lijkt de maagzuurklachten even te verminderen. Dit gebeurt tijdelijk doordat melk alkalisch is en de calcium in de melk bidt het maagzuur. Daarentegen stimuleren de melkeiwitten juist de aanmaak van maagzuur en verergeren de klachten!
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan, zodra de oorzaak wordt weggenomen. Afhankelijk van de oorzaak is het, in overleg met jouw huisarts, verstandig om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol is in de aanbevolen dosering niet schadelijk.
Pijn in de maagstreek; Misselijkheid; Een opgeblazen gevoel; Soms (bloed)braken.
Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.