Het gebed zonder
Volgens de Soennah van de profeet was je drie keer jouw handen. Je neemt een handje vol water in jouw rechterhand. Vervolgens vul je jouw mond met een gedeelte van dit water. Dan dien je met jouw mond te spoelen door het water in de mond van de ene naar de andere kant te laten gaan en dan vervolgens uit te spugen.
Totdat de ghoesl is verricht, kun je, volgens gebruik, het gebed niet verrichten, at-tawaaf (de zeven rondgangen rond de Ka'aba die deel uitmaken van de oemra en hadj) niet volbrengen, de Koran niet dragen of aanraken. Indien geen water beschikbaar is, kan als alternatief ook de tayammum worden verricht.
Er zijn vijf verplichte gebeden; ad-Dhohr (het middaggebed), alAssr (het namiddaggebed), al-Maghrib (het avondgebed), al-Ishaa' (het nachtgebed) en al-Fadjr (het ochtendgebed).
Het gebed wordt normaal gesproken staand uitgesproken. Als je ziek bent of niet lang kunt staan, mag het ook zittend of liggend.
De geleerden zijn het er unaniem over eens dat een persoon die niet kan staan, zittend mag bidden. De Profeet (vrede zij met hem) zei tegen cImraan ibn Hoesayn: “Verricht het gebed staand en als je dat niet kan, (verricht het) dan zittend. En als je dat niet kan, verricht het dan liggend op je zij.”
Als er iets van haar cAwrah tijdens het gebed wordt ontbloot, zoals haar voeten, hoofd of een ander lichaamsdeel, dan is haar gebed niet correct. De Profeet (vrede zij met hem) heeft namelijk gezegd: “Allah accepteert het gebed van een vrouw niet zonder hoofdbedekking.”
Het zich niet wenden tot de qiblah is toegestaan ten tijde van vrees en gedurende het aanbevolen gebed wanneer men reizende is. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): “En als jullie (een aanval) vrezen, (verricht het gebed) dan lopende of rijdende.”
Hierbij wordt ook weer begonnen met de de rechter voet. Het is ook verplicht de enkels te wassen. Aan het einde van de kleine wassing zegt men: "Ash-hadoe allaa ilaaha iella laah wah'dahoe laa sharieka lahoe wa ash- hadoe anna Moeh'ammadan 'abdoehoe wa rasoeloeh.
Je zegt 'Bismillaah' met de intentie om de grote wassing te verrichten. Je wast je handen drie keer en wast je geslachtsdeel en alles daaromheen.
Wanneer men de Ghoesl verricht om hiermee zijn staat van Djanaabah op te heffen, dan volstaat deze wassing als Woedoe'. Verkeert men dus in staat van Djanaabah en verricht hij vervolgens de grote wassing, dan volstaat dit voor het verrichten van de Woedoe'.
De zaken die de Woedoe' verbreken
Alles wat uit de afscheidingskanalen van de mens komt. Ongeacht of het een kleine of grote hoeveelheid betreft. Voorbeelden hiervan zijn urine, ontlasting, voorvocht en het laten van een wind. Diepe slaap waarbij de persoon zijn volledige bewustzijn verliest.
Het is een belangrijke voorwaarde dat de sokken je enkels bedekken. Dat is een vereiste omdat men in de woedoe de gehele voet dienen wassen, inclusief de enkels. Het vegen over een schoen, sandalen, lederen sok of sokken van een andere stof, is alleen geldig als deze alles van de voet bedekken, dus ook de enkels.
Als het vrijkomt na het urineren en in vrij geleidelijke vorm (in tegenstelling tot in een gutsende vorm), dan is het niet vereist om de Ghoesl te verrichten. Echter maakt dit de Woedoe' wel ongeldig. Het geslachtsdeel moet eerst gewassen worden en daarna dient de persoon de Woedoe' te verrichten.
In de Islam is Woedoe, ook wel kleine wassing genoemd, de belangrijkste voorwaarde voor het verrichten van het gebed. Met het oog op haar grote verdienste en vitale betekenis, is ze door de Heilige Qor'aan zelfs verplicht gesteld.
Het is sunna voor de gelovige om zijn best te verrichten om het gapen tegen te houden en om zijn hand op zijn mond te plaatsen. Ook dient hij geen 'hāh' te zeggen want de shayṭān lacht hem dan uit.
Het doen van het gebed buiten de privésfeer ligt in Nederland echter gevoelig. De Advies Commissie Gelijke Behandeling zegt hierover dat een werkgever niet verplicht is een gebedsruimte in te richten, maar het gebed doen ook niet mag verbieden.
Aanvankelijk werd richting Jeruzalem gebeden. Op grond van Soera De Koe 142-152 werd de gebedsrichting in 623 de Kaäba in Mekka. In Nederland ligt de kibla tussen 123 en 129 graden; tussen zuidoost ten oosten en zuidoost een half oost.
Het antwoord op de vraag is: ja, als we een van de vijf dagelijks verplichte gebeden missen, dan moeten we die inhalen (en volgens de Hanafi's het gemiste Witr-gebed ook), onafhankelijk van hoeveel er zijn opgestapeld.
Al Haafidhz zei: wanneer mensen het gebed verrichten zoals de profeet dit deed, door het dus kort en compleet te doen, dan zal er niemand zijn die zal klagen dat het gebed te lang duurt. De beschrijving van het gebed van de profeet is wijdverspreid.
In het gebed zoekt de gelovige contact met God, hierin bijgestaan door de Heilige Geest; belangrijke motieven voor gebed zijn onder meer: het loven van God, het zich inleven in Zijn blijde boodschap, het afsmeken van vergeving van de zonden en het vragen van Zijn weldaden voor in het aardse bestaan.
Na iedere 2 Rak'at dien je de Tashahoed te zeggen. Dit doet je in de zittende houding. Telt het gebed slechts 2 rak'at? Vervolg dan met stap 9 en 10 om het gebed af te maken.
Hierbij wordt de eerste twee Rak'aht Surah Al-Fatiha gereciteerd gevolgd door een willekeurig ander vers uit de Koran. En bij de resterende twee Rak'aht reciteerd men alleen Surah Al-Fatiha. (Heilig is mijn Heer de grote!) Tijdens deze houding mogen je ellebogen niet de grond raken.