Aambeien kunnen een weeïg gevoel veroorzaken in de onderbuik of in de anale streek. Dit kan gepaard gaan met jeuk of zelfs overgaan in pijn.
Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Bel uw huisarts als een aambei veel pijn doet.
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier van de anus en zijn meestal niet zichtbaar. Ze zijn in het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Soms kan met de ontlasting of door hard persen een deel van de inwendige aambei tot buiten de anus rekken (verzakken).
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
En gelukkig kunnen we ook zeggen dat er geen enkel verband bestaat tussen bloedende aambeien en darmkanker. Dus geen verhoogd risico. Wel mag men niet uit het oog verliezen dat men dit best toch laat onderzoeken, zeker als het blijft aanhouden, om zeker te zijn dat het om bloedende aambeien gaat.
Bij inwendige aambeien zwellen de zwellichamen enkel op in het onderste deel van de endeldarm, boven de sluitspier. Daardoor zijn ze niet zichtbaar. Inwendige aambeien zijn veelal pijnloos omdat ze zich op een plek bevinden waar zenuwen geen pijn waarnemen. Wel kunnen ze met de ontlasting mee naar buiten zakken.
Aambeien aan de binnenkant noemen we inwendige aambeien. Meestal doen deze aambeien geen pijn. Soms zakken ze iets naar buiten als u druk moet zetten. Als aambeien net buiten de anus ontstaan, hebben we het over uitwendige aambeien.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Wondermiddel aambeien? Er wordt weleens gezegd dat tandpasta de gouden tip is bij aambeien. Echter is dit niet wetenschappelijk bewezen en kan je door de fluoride in tandpasta last krijgen van een branderig gevoel en irritatie aan je anus.
Aambeien, anuskloofjes (fissuren), abcessen en fistels zijn veel voorkomende aandoeningen bij de anus. Dit kunnen vervelende aandoeningen zijn. Je kunt hierbij bloed of vocht verliezen uit je anus. Ook kan je pijn of jeuk hebben bij je anus.
Lichaamsbeweging stimuleert de darmfunctie en de bloedsomloop en versterkt de spieren, ook die in het onderlichaam. Probeer daarom zo veel mogelijk te bewegen. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, aerobics, yoga of kies andere lichamelijke activiteiten.
Aambeien (speen, hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen dicht bij de anus. Als de zwelling van de aambeien vanzelf is overgegaan, kan er soms een huidflapje achterblijven (mariske). Net boven de aars bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig kluwen van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de aambeien.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Zinkoxide en bismut hebben ook een licht indrogend effect. De werking begint binnen 5 minuten. Het kan wel 2 weken duren voordat uw klachten helemaal verdwenen zijn. Raadpleeg uw arts als het dan nog niet over is.
Raadpleeg uw huisarts in de volgende gevallen:
Bij een uitpuilende aambei en zeer hevig pijn doet. Bij een verandering in het stoelgangpatroon, plotseling of geleidelijk. Als u buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken bemerkt. Bij een drukkend gevoel in de anus of bij aandrang zonder dat er ontlasting komt.
De beste medicatie tegen aambeien is vaak een zalf of crème zoals de Rectovenal Aambeiengel, Proctosan Zalf en Dermagiq Proct Crème.
Zelfs aambeien verdwijnen. 'Wil je thee?
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Ook het zo veel mogelijk vermijden van persen voorkomt klachten van uitzakkende aambeien. Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook als er klachten zijn als branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad een goed middel ter bestrijding van de klachten (hygiëne).
Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.