Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Dit zijn de voordelen van een compostbak in de tuin
Zo is het: Duurzaam: het gft-afval hoeft niet opgehaald en verwerkt te worden. Door zelf te composteren verklein je dus de Nederlandse afvalberg en hoeven er minder ophaalwagens te rijden. Goed voor de bodem: compost verbetert de bodemstructuur van de tuin.
Het omzetten van compost in een compostvat is iets omslachtiger dan bij een compostbak. Omzetten compostvat: Eenmaal het compostvat vol is doet u er goed aan hem volledig te legen. Bij een compostvat schuift u het omhulsel naar boven en schraapt u het nog niet verteerde compostmateriaal eraf.
Als de container vol is, kan je die ledigen op de composthoop. Bokashi zorgt voor veel micro-organismen die de vertering doen versnellen. Tip: doe geen tuinafval van zieke planten op de composthoop tenzij je zeker bent dat de composthoop een temperatuur van 60°C zal halen.
Afval scheiden
De composthoop kan minder hebben dan de gft-bak, omdat de omstandigheden in zo'n hoop anders zijn dan in een compostfabriek. Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Wees heel voorzichtig met aardappelschillen in de compost bak of hoop te gooien. Er kunnen namelijk ziekten op de aardappelen zijn achter gebleven die vermeerderen zich nu via de schillen in de composthoop. Ok bestaat de mogelijkheid dat er kiemremmers zijn gebruikt , om het kiemen van de aardappel te voorkomen.
In een moestuin die rijk is aan voedingsstoffen kan het volgens de ecologische vereniging geen kwaad om de bodem eens te laten 'uitmijnen' door eens een jaar geen compost te gebruiken. “De groenten zullen de overschotten aan nutriënten opnemen en afvoeren via de oogst”, adviseert Velt.
Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.
Kalk verbetert de vertering van organisch materiaal. De voedingsstoffen worden beter vrijgegeven. Kalk strooien houdt dus in dat er zeker ook compost of mest gegeven moet worden. Anders raakt de grond uitgemergeld.
Groenten- en fruitafval, eierschalen, theezakjes, koffiefilters en keukenpapier kan je kwijt in je compostvat of -bak. Aarde, saus, olie, houtskool, kattenbakvulling en dierlijk afval (zoals mosselschelpen en kippenbeenderen) verteren niet of te traag, en zijn dus te mijden.
Strooi houtas niet op je pad, of op een hoop buiten. Op den duur heb je daar een vervuilde plek, wegens te veel chemische stoffen bij mekaar. Gooi geen as op je composthoop.
Zieke planten gooi je regelrecht in de gft-bak, niet op de composthoop. Ziekten en schimmels kunnen er overwinteren en zich het jaar daarop opnieuw manifesteren op je planten. Onkruid dat al zaden heeft gevormd komt liever niet op de composthoop terecht. Gooi het in de gft-bak om verdere verspreiding te vermijden.
Een laag van 2 cm compost jaarlijks tussen de planten strooien. Compost is een bodemverbeteraar die altijd door de (pot)grond gemengd moet worden. Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken.
Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan. Die kun je wel weer goed gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken of als 'winterdek' voor vorstgevoelige vaste planten. Bladcompost maak je heel eenvoudig zelf.
Leefomgeving wormenbak
In de wormenbak moet een goede leefomgeving voor de wormen gecreëerd worden: vochtig, donker en niet te warm of te koud. Om het gevormde compost van de wormen te scheiden, kan de aarde worden gezeefd, maar beter is met (ten minste) twee geperforeerde bakken te werken.
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer. Door wisselteelt krijgen jouw wortelen nog genoeg oude kracht uit de compost die jouw kolen het jaar daarvoor kregen.
Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Aarde en zand
Geen goede zaak, want ze sluiten ook de lucht af en belemmeren of beëindigen zelfs het composteringsproces. Daardoor neemt de kwaliteit van je compost af.