Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Een membraan als Gore-Tex, Sympatex of Dermizax is volledig waterdicht (minimaal 20.000 mm), blijft ademend en heeft een sterke buitenlaag om je te beschermen tegen de elementen. Een membraan is slijtvaster dan een coating. Hierdoor zijn jassen met een waterdicht membraan perfect voor zware tochten.
In het kort biedt een waterdichte jas de meeste bescherming tegen regen en sneeuw, terwijl een waterbestendige jas nog steeds erg goed beschermt, maar iets minder. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken. Het verschil tussen waterbestendig en waterdicht zit in het materiaal.
HG is dé oplossing voor het waterdicht maken van kleding
HG waterdicht 100% synthetisch textiel is de oplossing om uw jas effectief te impregneren. De kleding wordt er niet alleen waterdicht van, maar het middel beschermt textiel ook nog eens doeltreffend en eenvoudig tegen de meeste vlekken.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Hoe lang een jas waterdicht blijft, is afhankelijk van het gebruik. Een regenjas is rijp voor een onderhoudsbeurt als je merkt dat regendruppels er niet meer mooi afparelen, maar een beetje in de stof trekken. Dit is een goed moment om je jas te wassen en opnieuw te impregneren.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Polyester is een plastic dat zowel in de voering als de buitenkant van regenkleding kan zitten. Regenkleding van polyester is veilig te gebruiken.
Wilt u een winterjas die langdurig een stevige Nederlandse regenbui kan hebben terwijl u op de fiets zit, dan adviseren wij te kiezen voor een waterkolom vanaf 5000 mm. Speel je graag op safe, investeer dan in een jas met een waterdicht membraan en een waterkolom van 10.000.
Winddicht, ademend, niet-waterdicht
Dit is vaak de beste oplossing voor guur, maar droog weer. Het ademend vermogen van zo'n jas is namelijk beter dan van een waterdichte jas.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Horloges met een waterdichtheid tot: - 3 ATM biedt bescherming tegen spatwater. - 5 ATM biedt bescherming bij douchen en zwemmen, mits er geen grote temperatuurverschillen optreden. - 10 ATM zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport in ondiep water.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van minimaal 10.000 mm.
Een regenjas van ademend waterdicht materiaal moet af en toe gewassen worden om zijn ademende werking te behouden. Met die waterafstotende eigenschappen zit het net iets anders. Regenkleding heeft aan de buitenzijde een zogenaamde waterafstotende laag zitten; de DWR-laag (Durable Water Repellant).
Beste regenjas topkwaliteit: Patagonia Torrentshell
Mag een goede regenjas wel wat kosten? Kies dan voor deze Patagonia Torrentshell. De waterdichte en winddichte kledingstukken zijn verkrijgbaar voor zowel dames als heren en in héél wat mooie kleuren!
Een regenjas mag niet te strak zitten, want je moet er een trui of fleecevest onder kunnen dragen. Te ruim is ook niet goed, want dan geef je koude lucht te veel de ruimte. De capuchon mag een fijne vormvaste klep hebben en moet verstelbaar zijn, zodat de klep niet voor de ogen kan zakken.
Een product met een waterdichtheid van 2000 mm Schmerber beschermt de gebruiker tegen kleine regenbuien of 6 cm regen in 1 uur .
Met een goede gewatteerde jas kun je probleemloos naar buiten bij kou, regen en wind. Bovendien zien gewatteerde jassen er ook nog eens heel mooi uit.
Alle producten van The North Face® hebben aan de binnenzijde een label met reinigingsinstructies. Bij de meeste producten is het label in de naad van de kraag genaaid. Als het volgens de onderhoudsvoorschriften kan, kun je je jas met synthetische vulling in de machine wassen.
Het oppervlak of de buitenste stof van softshell-jassen is meestal behandeld met een waterafstotend middel. Hoewel de jassen dus niet volledig waterdicht zijn, bieden ze wel bescherming tegen lichte regen en sneeuw. Wat de wind betreft, softshells zijn zeer windbestendig en zo goed als winddicht.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Met een regenjas weet je zeker dat je droog blijft. Deze jas is volledig waterdicht zodat jij bij elke bui droog blijft. Tegenwoordig combineren regenjassen functionaliteit, techniek en een modieuze pasvorm. Hoe ademend een regenjas is, is afhankelijk van het materiaal dat is gebruikt.