Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Kun je soep met room opwarmen? Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Aardappelen. Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar je moet er wel op letten dat je je restjes zo snel mogelijk na de eerste kookbeurt in een luchtdicht doosje in de koelkast zet. Doe je dat niet, dan krijgen bacteriën die botulisme in de hand werken de kans om zich te vermenigvuldigen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer. Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig. De regel is eigenlijk dat alle kliekjes slechts één keer opgewarmd kunnen worden, wat voor kliekjes is verder niet belangrijk.
Kan je rookworst opnieuw opwarmen? Magnetron: Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op.
Aardappelen die al gekookt zijn geweest kun je weer opwarmen door ze in een pan met water aan de kook te brengen, de smaak zal er niet minder om worden.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De crème fraîche droogt uit, heeft brokken of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Crème fraîche wordt over het algemeen in warme gerechten gebruikt, door het hogere vetpercentage schift deze minder snel. De kans op schiften bij een demi crème fraîche (deze bevat minder vet) is daarbij weer hoger. Schiften wil zeggen dat het vet langzaam losbreekt en bovenop de saus of soep gaat drijven.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Paddenstoelen bevatten veel water en eiwitten, waardoor ze snel schimmelen en bederven - zowel rauw als gekookt. Bewaar bereide paddenstoelen daarom altijd in de koelkast. Wil je ze opnieuw opwarmen, zorg dan dat je ze verwarmt op een minimale temperatuur van 70 graden Celsius.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche.
Omdat crème fraîche door het hogere vetpercentage minder snel schift als het verhit wordt, wordt het vooral door warme gerechten gebruikt. Zure room is daarentegen geschikter voor koude gerechten.
Crème fraîche
Dit is room waar melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus even hoog als bij volle room. Het verschil zit hem in de subtiele friszure smaak van crème fraîche. Crème fraîche kan je net zoals volle room gebruiken in koude en warme gerechten.